2015.07.01
Tápió-vidéki Helyi Csoport

Gólyafiókák gyűrűzése a Tápió-vidéken

Már a hagyományoknak megfelelően június 20-21-én végeztük a fiókagyűrűzést a térségben. Az idén is, mint minden évben voltak új fészkelések, illetve néhány régebbi fészket nem foglaltak el a madarak.

20-án a Jászfelsőszentgyörgyön történt baleset miatt nem folytattuk tovább a programot. Így ezen a napon nem kapott gyűrűt a lábára a szentlőrinckátai, a tóalmási, dányi és a tápiószecsői fészekalj. Összesen 27 fióka.

Fehér gólya fióka (Fotó: Szabó Tünde)

Vasárnap viszont az összes tervezett fészket felkerestük és megjelöltük a fiókákat. A Tápió-vidéki gólyák 98%-a villanyoszlopon fészkel, kettő lakott fészek található kazánkéményen. Illetve három, de az egyiket nem foglalták el a madarak. (ezt a fészket márciusban szereltük fel Tápiószentmártonban) Az egyik kazánkéményen lévő fészek Tápióságon, a másik Farmoson található.

A farmosi fészekhez a daruskocsi emelési magassága kevés, a szerelőlétráról sem lehet a fészekhez hozzáférni, ezért itt nem lettek a fiókák meggyűrűzve. Tavaly szereztünk tudomást arról, hogy Tápiószelén a Zsófia utcában is van egy lakott gólyafészek, azonban a romos épület melletti oszlophoz nem tudtunk odaállni az elburjánzott növényzet miatt. A gyűrűzés előtt néhány nappal értesítettek bennünket, hogy Tápiószele volt polgármestere irányításával egy utat készítettek számunkra, hogy az ittlévő fiókákat is megtudjuk jelölni.

Ez úton is hálás köszönetünk Kovács Ferencnek

.

Érdeklődők (Fotó: Szabó Tünde)

 

A fiókák jelölése mellett természetesen most is, mint minden alkalommal, eltávolítottuk a fészkekből a veszélyes anyagokat. Horgászzsinórt, bálazsinórt, műanyagháló darabokat, stb.Tápiószőlősön a 311-s út sarkán lévő fészeknél az egyik fiókáról úgynevezett " uborka hálót" távolítottam el. A háló rátekeredett a madár fejére, szárnyára, lábára. Egy szál, mintegy zabla, akadályozta a táplálkozásban. Szerencsére időben érkezett a segítség, így a fióka sérülés nélkül megúszta.

Emelés a fészekhez (Fotó: Szabó Tünde)

Az általunk felkeresett fészkekben összesen 98 fióka volt, 4 fióka még nem volt elég fejlett ahhoz, hogy gyűrű kerüljön a lábára. 13 fióka bizonyítottan elpusztult a költés korábbi szakaszában, záptojásból 6darabot találtunk. Júniusban egy egészséges fióka kiesett a fészekből Tápiógyörgyén. Mivel gyorsan kellett intézkedni és a visszahelyezésre nem volt mód, ezért Ladányi Anna tagtársunk a jászberényi állatkertbe szállította a fiókát.

Gólyafiókák (Fotó: Szabó Tünde)

Uborkahálótól megszabadított gólyafióka (Fotó: Sári Gergő)

A kétnapos programon 543-an kisérték figyelemmel az eseményeket. Az első napon az MME budapesti helyi csoportjából ketten segédkeztek a program lebonyolításában. Július végén felkeresem az összes általunk ismert gólyafészket a Tápió-vidéken. Ekkor már állnak a fiókák a fészekben, így a tényleges számuk megállapítható. A felmérés eredménye fog bekerülni a gólya adatbázisba.

További képek a gyűrűzésről: https://plus.google.com/photos/103626627867935246537/albums/6165377483047900705

Kertész László
Fotók: Szabó Tünde, Kertész László, Suri Ferenc