2019.02.16
Tápió-vidéki Helyi Csoport

Bemutató gyűrűzés Farmoson

Február 2-án megtartottuk helyi csoportunk idei első bemutató gyűrűzését a Farmosi Madárvártán. 

Február 2-án megtartottuk helyi csoportunk idei első bemutató gyűrűzését a Farmosi Madárvártán.
A szeles idő nem kedvezett a madaraknak, ugyanis mindössze 10 madarat sikerült megfognunk, ebből 7 példány kapott ornitológiai jelölőgyűrűt és 3 már gyűrűzött egyed adatait vettük fel a terepnaplóba (3 zöldike, 3 széncinege, 1 mezei veréb és 3 kékcinege). A visszafogások közül egy régi vendégünk, a K745268-es gyűrűvel jelölt kékcinege is megkerült, a madarat 2016 október 31-én gyűrűzte Csihar László, 2017 szeptember 16-án fogta vissza először Gosztonyi Fanni, 2018 augusztus 28-án Vízkert András és a programon mi is újra találkozhattunk vele. Megjelölése óta 824 nap telt el.

A rossz idő ellenére 41-en látogattak el hozzánk, a gyűrűzés után rövid sétát tettünk a Kékbegy Tanösvény pallósorán, ahol többször megállva meghallgathatták az érdeklődők a téli nádas hangjait, röviden bemutattuk az élőhelyet és az ott telelő fajokat. A szikesre kiérve a résztvevők megismerhettek a frissen felolvadt szikes sajátos struktúrájával, telelő vendégeink közül egy öreg tojó kékes rétihéját és fenyőrigókat pillanthattak meg. A távolban több ezres récecsapatok köröztek, több kisebb nyári lúd csapat is áthúzott felettünk szemmel is jól megfigyelhető távolságban és mindeközben jellegzetes hangjukat hallatták.

Benéztünk a „lesházzá” átalakított régi csónakházba, ahol több bagolyköpetet is találtunk, ugyanis télen gyakran használják a ház gerendáit pihenés céljából a helyi gyöngybaglyok.
Reggel az látogatók érkezése előtt az első ellenőrzés alkalmával megfigyeltünk egy 34 egyedből álló áttelelő seregély csapatot, ezen felül a nap folyamán a szikesen többször is megfigyeltünk 2 havasi pityert.

Sári Gergő

Fotók - Mikus Máté: https://photos.app.goo.gl/yPkFvFKesC7m88xb7