Táborok 2011

Tisztelt Érdeklődők! A táborokat megyénkénti betűrendes felsorolásban találják meg az alábbiakban, a listát a beérkező új információkkal folyamatosan frissítjük (lásd a fenti dátumot). Kérjük, olvassák el figyelmesen az egyes táborok tájékoztatóit, és érdeklődés esetén vegyék fel a kapcsolatot a megadott szervezővel a további információkért. Köszönjük, és jó táborozást kívánunk!

Figyelem!
Az őszi tanévkezdés ellenére továbbra is több táborunk látogatható, ezeket a táborokat a könnyebb tájékozódás érdekében piros színnel jelöltük meg.

 

Baranya megye


12. Sumonyi Tél-tavaszi Madárgyűrűző Tábor
Helyszín:
Sumonyi halastavak
Időpont: 2011. december 3 -2012. február 26 között hétvégeken  folyamatosan (szombat-vasárnap, péntek délutáni érkezéssel), 2012. március 4 – április 29. között folyamatosan, heti turnusokban működik a legzordabb időjárási körülmények között is.
Program: A tábor madárgyűrűzéssel, madárfaunisztikai megfigyelésekkel foglalkozik.
Jelentkezés: mmepecs@hu.inter.net vagy a baranyamadar@hu.iner.net email címen, illetve a 72/312-227 vagy 20/334-4608 telefonszámokon, a tervezett látogatás előtt legalább 1 héttel (téli időszak) szükséges jelentkezni. A jelentkező az időpont egyeztetését követően vehet részt a tábor munkájában. A folyamatosan működő ciklus esetében (tavaszi időszak) jelentkezni hasonló módon kell, de legalább két héttel az aktuális hét előtt.
Egy-egy alkalommal 8 fő elhelyezésére van lehetőség. A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében vesszük figyelembe. Túljelentkezés esetén a részvételre más időpontot egyeztetünk.
A jelentkezés feltétele MME tagok esetében az érvényes tagsági igazolvány.
A részvétel alsó korhatára 13 év, mely alól a szervező indokolt esetben felmentést adhat (pl. családok részvétele).
Elhelyezés: a tábor fűthető téglaépületében, ahol a tisztálkodási lehetőségek is adottak.
Részvételi díj: minden olyan résztvevőnek, aki legalább egy éjszakát eltölt a táborban, egyszeri táborozási díjat kell fizetni. A tábordíj összege MME tagok esetében 500 Ft, egyesületen kívüliek esetében 800 Ft. Az összeget a táborba érkezéskor a helyszínen kell befizetni.
Részvétel: A táborozók ellátásukról saját maguk gondoskodnak. Sütésre, főzésre van lehetőség!
Huzamosabb tartózkodás esetén a szükséges élelmiszerek a helyi boltban is beszerezhetők.
Hozni kell: Hálózsák vagy megfelelő mennyiségű takaró, esőköpeny, gumicsizma vagy vízálló bakancs, megfelelő téli öltözet, egyéni tisztálkodó felszerelés, WC papír, gyertya, fej- vagy zseblámpa, papucs, távcső (ha van).
A tábor télen is megközelíthető személygépkocsival, kivéve a vastag hótakaróval fedett időszakokat. Rossz útviszonyok esetén (esők, hóolvadás utáni sár) csak jó vezetési tapasztalatok birtokában ajánlott a személygépkocsis közlekedés.

A tábor munkájáról és eredményeiről a www.baranyamadar.hu weboldal „Madárgyűrűzés” menüpontjában lehet tájékozódni.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

 

XXVI. Bódva-völgyi Madárvonulás-kutató és Természetvédelmi Tábor
Helyszín: Aggteleki Nemzeti Park, Szalonna: Köszvényes-kút. A tábor Szalonna és Perkupa községek között, a Bódva partján található.
Időpont: 2011. augusztus 15. – október 26. (nincs kötött turnus)
Kirándulás és madárgyűrűzési bemutató a XXVI. Bódva-völgyi Madárvonulás-kutató és Természetvédelmi Táborban

A hagyományokhoz híven a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 4. számú Gömör-Tornai Helyi Csoportja és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság idén is meghívja a megye oktatási intézményeit, hogy megtekintsék a Szalonna község határában működő madárgyűrűzési kutatómunkát. A program a Bódva-völgy értékeit bemutató tanösvény megtekintését és énekesmadár gyűrűzési bemutatót foglal magába. A bemutatót több mint 15 éve, évente 1000-1400 gyermek látogatja meg a megyéből.
A programot a szakirányú végzettséggel rendelkező, természetvédelemben jártas gyűrűzővezetők irányítják valamint rajtuk kívül önkéntesek vesznek részt a technikai lebonyolításban.
Program:
•    A Bódva-völgyi tanösvény mentén Perkupa községből a táborba vezető 2,5 km-es kirándulás, amelynek során a gyermekek megismerkedhetnek a Bódva-völgy jellegzetes élőhelyeivel. A tanösvényt az idén felújítottuk és kibővítettük. Ennek eredményeként a tanösvény kiindulópontja Perkupa központjába (Coop ABC előtti tér) került, ahol a nyitótábla mellett Perkupa építészeti nevezetességeit is bemutatjuk. Az egyes állomásokon színes táblák segítik az élőhelyek és élőviláguk megismerését. A tanösvényhez kísérőfüzet készült, melyből a napokban juttatunk az iskolák részére, de hozzáférhető lesz a táborban is.
A tanösvényről képek és további részletek itt érhetőek el>>
•    A csoportok előadást hallgathatnak meg igény szerint (korosztálynak megfelelő stílusban) a madárgyűrűzésről, a madárvonulás-kutatás történetéről, jelentőségéről, aktuális kérdéseiről illetve feladatairól, továbbá általános madárvédelemről: pl. madárodúk használatáról, téli madáretetésről, természetvédelemről.
•    Részt vehetnek a madárfogó hálók óránkénti ellenőrzésében, megismerkedhetnek a hálók működésével, a területen található élőhelyekkel, a madarak szempontjából jelentőséggel bíró növényfajokkal, termésekkel.
•    A befogott madarak gyűrűzése során közelről megtekinthetik az egyes madarakat, minden befogott faj kapcsán megismerhetik az adott faj határozóbélyegeit (faj, kor és nem vonatkozásában), szemelvényeket hallhatnak az adott fajok életének legfontosabb, illetve legérdekesebb részleteiről, különleges szokásairól. A bemutató beszélgetés jelleggel zajlik, abban a gyermekek is aktívan részt vehetnek.
•    A hálóellenőrzések között, illetve a program végén a tábor melletti réten játékra, szabadprogramra is lehetőség van.

Fontos tudnivalók:
•    A csoportokat kizárólag előzetesen egyeztetett menetrend szerint tudjuk fogadni.
•    A jelentkezést a tervezett érkezés előtt legalább 3 nappal – de inkább egy héttel – kérjük leadni.
•    Csoportokat csak délelőtt 9 óra után tudunk fogadni.
•    Egy nap legfeljebb 2 csoportot (1 csoport max. 40-50 fő) tudunk fogadni.
•    A táborba kutyát hozni tilos!
•    A csoportok étkezésükről maguknak gondoskodnak.
•    Az egyeztetés során megbeszélt menetrendet be kell tartani.

Előre nem egyeztetett, vagy a megbeszélt időponttól jelentősen eltérő időben érkező csoportokkal sajnos nem áll módunkban foglalkozni! Kérjük szíves megértésüket!

Jelentkezni és érdeklődni lehet:
Farkas Emese
MME 4. sz. Gömör-Tornai Helyi Csoport
T: 06-30-701-4747
E-mail: farkas.emese77@freemail.hu


                                                                ***

Madarász Mikulás -Tardon a madárgyűrűző tábor helyszínén

Helyszín: Tard
Időpont: december 4.
Program:
-madárgyűrűzés
-rövid túra Natura 2000 területen (megfigyelhető fajok: hósármány, nagy őrgébics, gatyás ölyv, kis sólyom, kékes rétihéja, kerecsen sólyom, parlagi sas, sárga csőrű kenderike, kuvik), kézműves foglalkozás.
-bográcsgulyás aprósüteménnyel, forró itallal.

Gyerekeknek "madarász mikulás csomag" vásárolható.
A program ára: Felnőtteknek 2500 Ft, mely az étkezést és a programok árát tartalmazza.
Igény szerint szállást biztosítunk (téliesített szálláshelyen).

A jelentkezés regisztrációhoz kötött, e-mailben, vagy telefonon, legkésőbb december 2-ig!

Jelentkezés:
Szabó Attila
06-70-321-48-68
szaboattilaalabaj@gmail.com                                                    ***
 

Lepke- és természetvédelmi tábor
Helyszín: Tard ( Bükk-hegység: Bükkalja ) (Egertől kb. 20 km-re, 3-as főút mellett található).
Időpont: 2011. július 05. - 09. (kedd – szombat, 5 nap – 4 éjszaka)
Korosztály: 14 – 23 éves fiatalok (középiskolai tanulók, főiskolai-egyetemi hallgatók)
Elhelyezés: a falu szélén lévő vendégházban (több szoba, emeletes ágyak, WC, zuhanyzó).
Részvételi díj: 20.000 Ft / fő.
Jelentkezési határidő: 2011. június 15.
Egyéb információ: Július 05-én (kedden) folyamatosan fogadjuk a résztvevőket egész nap.
A részvételi díjat a helyszínre érkezéskor kell befizetni. Ez magába foglalja a szállást, napi 3-szori étkezést - 1 meleg, 2 hideg (a megérkezés napján nincs), érdekes programokat meghívott előadókkal, autós szállítást a helyszínen, lovaglási lehetőséget.
Kiemelt programok: nappali lepke megfigyelés, éjjeli lepkegyűjtés fénycsapdával, madár-gyűrűzés, éjszakai denevérhálózás és hangdetektoros megfigyelés, vetítéses előadások.
Szükséges felszerelés: első napra hideg élelem, terepi ruházat, hálózsák, elemlámpa, fényképező-gép, jegyzetfüzet, szúnyog-kullancs riasztó.  
Szervező: MME Lepkevédelmi Munkacsoportja

A táborba olyan fiatalokat várunk, akiket érdekel, hogy milyen módszerekkel lehet megőrizni egy lepkékben gazdag Natura 2000 területet, hogy dolgoznak a rovarász kutatók, vagy egyszerűen csak szeretnek gyönyörködni a színpompás pillangókban.

További információk és jelentkezés:
Kozma Péter
20/563-5955
conversa@freemail.hu     

A jelentkezési lap letölthető innen>>
 


Csongrád megye


Fehér-tavi Ornitológiai Tábor ("FOT")
Helyszín: Szegedi Fehér-tó
Időpont:
Tavasz: 2011.04.14.- 04.25. Ezt követően csak hétvégi napokon (nem mindegyiken) egészen július 08-ig. (időpontokról bővebben>>)
Nyári: 2011.07.10 - 09.04., majd a hétvégéken novemberig
Megközelíthetőség: Szegedről menetrend szerinti busszal, autóval, kerékpárral is könnyen megközelíthető
Részvétel feltételei: önállóan 16 éves kortól lehet táborozni.
Fiatalabbakat is szívesen látunk látogatóként.
Szükséges felszerelés: saját igények szerint, de esőkabát, fejlámpa mindenképpen ajánlott.
Elhelyezés: sátrakban, vagy korlátozott számban kőházban. A házban hideg-meleg vizes fürdőszoba, jól felszerelt konyha van.
Ellátás: önálló ellátás, főzési lehetőség van illetve ebéd rendelhető (kb.600.-/nap, munkanapokon).
Program: madárgyűrűzés, terepi felmérések.
A tábor jellemző gyűrűzött madárfajai: nádiposzáták, barkóscinege, függőcinege.
A Fehér-tón vízi-és partimadarak figyelhetők meg. A tábor elején lehetőség van napközben a szalakóta odúk ellenőrzésében és a fiókagyűrűzésben részt venni.
Részvételi díj: 500.- Ft/fő/nap
Szervező:  Tokody Béla és Lovászi Péter (MME Csongrád megyei helyi csoport)
Tokody Béla  e-mail: tokodyb@gmail.com
Lovászi Péter  e-mail: lovaszi.peter@mme.hu
Weboldal: www.feher-to.hu

 

Heves megye


Hevesvezekényi  gyűrűzőtábor
Helyszín: Rakottyás, vizes-nádas élőhely
Időpont: 2011.08.18-08.26.
Megközelíthetőség: Hevesig vonat, autóbusz, Hevesről Hevesvezekényig autóbusz (leszállás az első megállónál), a faluból Kömlő felé vezető földúton, MME táblák mentén (útbaigazítás a szervező telefonszámán)
Részvétel feltételei:  
Egy héttel táborkezdés előtt bejelentkezés, 12 éven aluliakat csak felnőtt kísérővel tudunk fogadni.
Részvételi díj: 1.000.- Ft/fő egységesen (napi egyszeri meleg étkezés, kétszeri hideg étkezés)
Szükséges felszerelés: sátor, zseblámpa, hálózsák,  szúnyog-/kullancsriasztó, csizma (távcső, fényképezőgép, határozókönyv)  
Elhelyezés:  Saját sátor
Ellátás: konyhasátor felszereléssel, szabadtéri WC, zuhanyzó sátor
Program: szakmai munka elsajátítása: gyűrűző vizsgára felkészülés, madárszedés megtanulása
Madármegfigyelés: kékvércse, parlagi sas, kerecsensólyom, kabasólyom, vízi és partimadarak
Előző években gyűrűzött fajok: guvat, törpegém, sárszalonka, barna rétihéja, nyaktekercs, cserregő nádiposzáta, énekes nádiposzáta, foltos nádiposzáta, fülemülesitke, nádirigó, nádi tücsökmadár, nádi sármány, kékbegy, sárga billegető, cigánycsuk, rozsdás csuk, vörösbegy, molnárfecske, füstifecske, partifecske, kerti geze, fülemüle, szürke légykapó, kormos légykapó, fitisz füzike, sisegő füzike, tövisszúró gébics, kerti poszáta, mezei poszáta, erdei pityer, sordély.
Szervező:
Szabó Tibor MME Hevesi helyi csoport
Tel: 70/324-7692
 

Komárom-Esztergom megye

 

 


XXI. Hopp Ferenc Madarász Tábor
Helyszín: Naszály, Ferencmajori - halastavak
Időpont: 2011.08.01 - 27.
Megközelíthetőség: Tata felől Naszály település első háza előtt jobbra halad egy betonozott út. Erre rátérve, majd a sorompón áthajtva balra az első földútra fordulva beérünk a táborba.
Részvétel feltételei: 14 év feletti madarak iránt érdeklődő fiatalok
Szükséges felszerelés: minden, ami nomád táborozáshoz szükséges (sátor, zseblámpa, hálózsák)
Elhelyezés: saját sátorban
Ellátás: napi háromszori étkezés
Program: madárgyűrűzés
Részvételi díj: 1.800,- Ft/fő
Szervező: Csonka Péter (e-mail:mme24@freemail.hu, 30/663-4659)
Főbb fajok: törpegém, függőcinege, barkóscinege, nádirigó, cserregő és foltos
nádiposzáta, barátposzáta, kerti poszáta, nagy fülemüle

 

Nógrád megye


Természetvédelmi és Ornitológiai Tábor az Ipoly-Völgyében
Program: Gyakorlati természetvédelem, kirándulás, madárgyűrűzés
Helyszín: Dejtári Nagy-tó nádasa
Időpont: 2011.06.27-07.02  / hétfőtől-szombatig /
Részvétel: ingyenes , étkezés önellátással
Információ: Kagyerják Pál   T: 06-30-511-3568
Gyakori fajok: nádiposzáták (énekes, cserregő, foltos), nádirigó, barkós cinege, nádi sármány
Ritkább fajok: fülemülesitke, bölömbika, jégmadár, sárgarigó, függőcinege


Pest megye


Börzsönyi Természetvédelmi Táborok
Program : Madárgyűrűzés, természetjárás, erdészet, botanika, rovarászat,
geológia, vízbiológia, kézműves foglalkozások, vetélkedők, sport, kirándulások, játékok
Helyszín: Szokolya-Királyrét, Bajdázó
Elhelyezés: 3 személyes sátrakban, melegvizes mosdási lehetőség
Ellátás: Napi 3x étkezés
Szükséges felszerelés: hálózsák, evőeszköz
Időpontok:
- XVIII. Börzsönyi Ornitológiai és Természetvédelmi Tábor (BOTT): 2011. júl. 11-23

- XXXI. Börzsönyi Természetvédelmi Tábor (BTT): 2011. július 30 - augusztus 11.

-Középiskolások Természetvédelmi Tábora (KÖTET): 2011. július 7-9. (csütörtök-szombat)
Részvétel feltételei: 11 - 14 éves kor /kivéve a KÖTET esetében/, orvosi igazolás
Részvételi díj (teljes ellátás, 12 nap):
május 15-ig befizetve 28 000 Ft, utána 30 000 Ft
Információ:
Tarján Ambrus tel: 06-20-2555-974,
Fricz János tel: 06-30-4766-866,
Kazi Róbert, tel.: 06-30-4403-256
További információk, képek >>


                                                       ***

Ócsai Madárvárta
Program: madárgyűrűzés
Helyszín: Ócsa. A Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó Ócsai Tájvédelmi Körzetnek az a része, ahol dolgozunk fokozottan védett terület, szabadon (pl. turisztikai vagy természetfotózási célból) nem látogatható! Ezekkel kapcsolatban a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság honlapjáról lehet tájékozódni:
http://www.dinpi.hu/index.php?pg=menu_750
Időpontok: november-december hónapokban hétvégéken 1 nap (általában szombat) folyik madárgyűrűzési munka
Elhelyezés: a Madárvárta épületében 30 fő elhelyezésére van lehetőség. Az épület összkomfortos, a két szinten egy-egy vizesblokkal, teljesen felszerelt konyhával, 30 fős étkezővel.
Étkezés: alapvetően önellátó, azonban közös főzésre, bográcsozásra van lehetőség létszám és igény szerint. A település éttermeiből napi 800-900 forintért 2 fogásos meleg ebéd is rendelhető.
A részvétel feltételei: 14 év alatt szülői felügyelettel, 14 év fölött felügyelet nélkül, saját
felelősséggel.
Részvételi díj: szállásköltség 1500-2000 Ft/éjszaka. Sátorhely 1000/fő.
Madárgyűrűzési bemutató költsége: 600-1000 Ft/fő létszámtól függően.
Információk:
Látogatással kapcsolatban (érdeklődés, időpontok, bejelentkezés):
Privigyei Csaba 70/563-9727
További információk: http://www.omve.hu

 

Tolna megye


Dombóvári Természetvédelmi és Ornitológiai Tábor
Helyszín: Dombóvár-Tüske, Horgásztavak (Madárvárta)
Időpont: 2011. június 27 – július  2-ig (6 nap)
Érkezés első nap 10 óráig, távozás 15-17 óra között.
Elhelyezés: faházban, ill. saját sátorban
Ellátás: napi 3 étkezés
Részvétel feltételei:
Ifjú madarászok (7-20 év), szakkörösök, baráti csoportok, családok jelentkezését várjuk, jelentkezés esetén a lapra kérjük az e-mail címet ráírni.
Program: odútelepek ellenőrzése, madárbefogás, madárgyűrűzés (240 m  hálóállással- nádas, fűzes, bodzás élőhelyeken), madármegfigyelés a szilfási és kurkulai halastavakon, fecskeszámlálás és gyűrűzés, köpet határozás (gyöngybagoly), gólyaszámlálás (Szakály, Regöly, Belecska), majd megtekintjük a regölyi partifecske telepet.
A táborozók 5-6 fős munkacsoportokban dolgoznak és vetélkednek.
Vetélkedő (növényismeret, madárvédelem, természetvédelem, gyakorlati feladatok)
Szabadidős lehetőségek: sakk, malom, asztaltenisz, „csocsó”.
Kirándulás: Lengyel –parkerdő, kastélypark, Alsómocsolád - halastavak, tanösvény.
Költség: 16.000. Ft./fő (ellátás, tartózkodás, három buszköltség, szakvezetés, napi 6 órás program)

Szervező: Nagy Sándor (MME Dombóvári helyi csoport)
7200 Dombóvár, Dombó P. u. 42/a
Telefon: 74/460-801 este, 30/296-4501 napközben, e-mail: mme28@t-online.hu

Weboldal: www.madarvarta.atw.hu

Tábori jelentkezési lap >>

                                                       ***

Dombovári Vonuláskutató és Madárgyűrűző Tábor
Helyszín: Dombóvár-Tüske, Horgásztavak (Madárvárta)
Időpont: 2011. augusztus 17- augusztus 21-ig (5 nap)
Elhelyezés: faházban, ill. saját sátorban
Ellátás: napi 3 étkezés
Program: 6-21 óráig gyűrűzés, faunisztikai megfigyelés különböző élőhelyeken, közben odútelepek ellenőrzése, nyolc hálóálláson 480 m madárbefogás, diavetítés, fakultatív programként faunisztikai és gyűrűzés a Béka-  tavaknál.
Költség: 12.000. Ft./fő (ellátás, szállás)

Szervező: Nagy Sándor (MME Dombóvári helyi csoport)
7200 Dombóvár, Dombó P. u. 42/a
Telefon: 74/460-801 este, 30/296-4501 napközben, e-mail: mme28@t-online.hu

Weboldal: www.madarvarta.atw.hu

Tábori jelentkezési lap >>

             
                                                       ***


Erdei iskola és szaktábor a tüskei madárvártánál
Helyszín: 1980-tól szaktáborként, 2001-től erdei iskolai bázishelyként is működik.
Dombóvár határában, a Konda-patak völgyében nagyon szép, rendezett vizes élőhely mellett van a tábor. A terület növény- és állatvilágának gazdagsága, a kialakított sétautak jó lehetőséget biztosítanak a természet megismerésére és megszerettetésére.
Működtetője: az MME helyi oktatóközpontja és alapítványa
Elérhetőségek:
MME 28. Helyi Csoportja
7200 Dombóvár, Dombó Pál u. 42/a.
telefon: 30/ 296-4501
e-mail: mme28@t-online.hu
honlap: www.madarvarta.atw.hu

Nyitva: május 1- szeptember 30-ig.
Ajánlott korosztály: 9-14 év
Elhelyezés: tanárok (külön faházban 2-4 személy)
tanulók (4-10-16 személyes szobákban, maximum 30 fő + 2 db pótágy)
Ellátás: két vizesblokk, konyha, egy 25 m2-es társalgó a faházban, egy 60 m2-es 40 személyes szabadtéri foglalkoztató. Az udvarban madárvédelmi bemutatókert, tanösvény táblákkal, a Béka-tónál madármegfigyelő hely.
Szabadidő: asztaltenisz, sakk, malom, társasjátékok, csocsó.
Ajánlott és megrendelhető program: 20 terepi program és 15 előadás (melléklet)
Költségek:   
3 napos (szállás, étkezés)    6500 Ft
4 napos (szállás, étkezés)    9000 Ft
5 napos ( szállás, étkezés)  11000 Ft

Érkezés első nap 10 óráig, az első étkezés ebéd, elutazás utolsó nap 16 óráig, utolsó étkezés ebéd. Egy-egy étkezés lemondása csökkenti a költségeket.
Szeptemberi csoportoknál a költségek: 6000-8500-10500 Ft/fő!  
Kedvezmény: 20 fő felett egy fő            
Helyfoglalás: minimum 20 fő
Az ágynemű mosatása: 500 Ft/fő.
Távcsőkölcsönzés programonként: 200 Ft/fő
Szervező: Nagy Sándor (MME Dombóvári helyi csoport)
7200 Dombóvár, Dombó P. u. 42/a
Telefon: 74/460-801 este, 30/296-4501 napközben, e-mail: mme28@t-online.hu

Weboldal: www.madarvarta.atw.hu

Megrendelőlap >>

 

Veszprém megye


Nagyon – vadon
Helyszín: Bodzavár Oktatóközpont – Balaton Felvidék (Vöröstó)
A Balaton Felvidéki Nemzeti Parkkal szomszédos 25 hektáros oktatóterület valóságos menedékhely a vadonélő állatok számára. Vadászat és fakitermelés mentes, zavartalan természeti környezet. Erdőkkel, bozótosokkal, rétekkel, vizes élőhelyekkel.
Időpont: 2011.07.03. - 08.
Program: Nappali és sötétedés utáni kalandozások, megfigyelések.
Vadkamerás leskelődés, élve fogó csapdák használata – egy aktuális kutatáshoz kapcsolódóan. Madárgyűrűzés, odúk - költőládák ellenőrzése.
A park öreg egerészölyv párjának megfigyelése. Lesi-fotók készítése a központ őzeiről, nyulairól, borz családjáról. A program színesítéseként, időnként saját jurta szerű sátrakban töltünk 1-1 éjszakát, bent, az erdő közepén.
Szabadidős lehetőségek: A „szabadidőnket” sziklamászással, várjátékokkal és a Balaton partján töltjük!
Elhelyezés: Oktatóházunk és vendégházunk különböző méretű szobákkal várja a vendégeket. Az épületekben konyha, hűtőszekrény, WC-k mosdóval, zuhanyozók biztosítják az elvárható kényelmet.
Szervező: Bodzavár Alapítvány és MME Veszprémi Helyi Csoportja.
Kapcsolattartó:
Radnay Péter
06 70 389 0602
bodzavar@bodzavar.hu
Költségek: 32.000 Ft, ami tartalmazza a programokat, szállást, teljes ellátást, eszközök használatát.
MME tagoknak 20% kedvezmény! (azaz 25.600 Ft)
Részvétel feltételei: Táborba érkezés friss orvosi igazolással!
Életkor: 8-18 év
Jelentkezni a következő linken lehet:
http://www.bodzavar.hu/tabor-program

                                                      ***

Termik Tábor 2011
Helyszín: Bakonybél, Szömörke-völgy
Időpont: 2011. július 11-20.
Manapság sokan megelégszenek a számítógép és televízió nyújtotta virtuális élményekkel.
És TE?!
Érezted már nagyon picinek Magad, amikor egy nyári este a fűben fekszel, és ezernyi csillag ragyog fölötted?
Vagy óriásnak, amikor egy patakból vett vízcseppben apró élőlények sokaságát vizsgálod a mikroszkóp alatt?
Ha kalandra, barátokra, felejthetetlen élményekre vágysz, köztünk a helyed!
TERMÉSZET - TÁRSASÁG - TAPASZTALÁS
A Magonc Alapítvány lelkes fiatalokból álló önkéntes csapata – immár negyedik alkalommal – ismét megrendezi nyári nomád gyermektáborát, a TERMIK Tábort.
Idén a Bakony szurdokvölgyei, hűs forrásai, és persze a lelkes szervezők várják a természetet, játékokat, jó közösséget szerető 10-14 éves táborozókat.
A tábor egyik jellegzetessége a nomád stílus, ezért a nagyvárosi környezettől távol, egy erdei tisztáson alakítjuk ki a tábort. A szakavatott szervezőknek köszönhetően a különleges, egyedi hangulat mellett a gyermekek valóban gyakorlati ismereteket és élményeket szerezhetnek az őket körülvevő világról.
Célunk egy olyan tábor megvalósítása, ahol a táborozó gyermekek megismerhetik a táborhely környékének élővilágát, a helyi népszokásokat és mesterségeket, megtanulják hosszú távon is fenn-tartható módon hasznosítani a természeti adottságokat és erőforrásokat, elsajátítják a tájékozódási ismereteket. Mindeközben pedig egy jól működő, összetartó, szociális közösséget alakítanak ki.
Költségek: Mivel minden szervező önkéntesen, azaz díjazás nélkül végzi munkáját, a részvételi díj is nagyon kedvező: 26 000 Ft utazással, étkezéssel, programokkal együtt, 10 napra!
További információ, jelentkezési tudnivalók:
www.termiktabor.hu
E-mail: info@termiktabor.hu
Posta: 2111 Szada, Árpád u. 30.
Telefon: +36-20-469-0512 (Magonc Alapítvány) +36-20-504-5608 (Farkas Boglárka)
 

Zala megye

 

 


Fenékpusztai Madártani Állomás
Helyszín: Fenékpuszta vasútállomás épülete "mögött"
Időpont: Az Állomás egész évben működik
Megközelíthetőség:
vonat: a Budapest-Keszthely vonalon vagy Balatonszentgyörgy átszállás Keszthely felé a Fenékpuszta Madártani megállóig.
buszjárat: Fenékpuszta megálló (Berki csárda)
autó: 71-es útról a  115 km táblánál a Balaton felé  lefordulni, a köves út a Madártani Állomásra vezet.
Részvétel feltételei:  
Egy napos látogatás: csoportosan előre bejelentkezve (legalább egy héttel előre) naponta 8-15 óra között. Program ideje: 1-2 óra az érdeklődéstől függően. Téma: madárgyűrűzés gyakorlati bemutató, vonuláskutatás előadás, madármentőhely bemutatása, kiállítótermek megtekintése, madárvédelmi berendezések, kilátó. Részvételi díj: 500.- Ft/fő egységesen
Tábor: csoportok (max. 30 főig, saját vezetővel) vagy családok, egyének (kizárólag tanulási  célzattal, szakmai érdeklődéssel) 1.000.- Ft/fő/nap.
Kenuzási lehetőség: 2 és 4 fős kenukban 500.- Ft/ fő/óra (csak saját felelősségre)
Szükséges felszerelés: sátor, zseblámpa, hálózsák, élelmiszer, szúnyog-/kullancsriasztó, csizma 
Elhelyezés:  Saját sátor
Ellátás: Konyhasátrat felszereléssel, WC-t, szabadtéri zuhanyzót biztosítunk;egyébként a tábor önellátó.
Program: szakmai munka elsajátítása: gyűrűző vizsgára felkészülés, madárszedés megtanulása, madárgondozás, odú tisztítás, kaszálás, villanypásztor telepítés, fotózás stb.
Szervező:  Benke Szabolcs és Darázsi Zsolt (MME Zala megyei helyi csoport)
Benke Szabolcs  T:20/519-2721
Darázsi Zsolt  e-mail: darazsizsolt@zelkanet.hu, T:30/520-5968
 

 

Adó 1%-ának felajánlásával, egyéni és céges
adományával is hozzájárulhat a madarak
és más állatfajok védelméhez!

 

Letölthető 1% rendelkezési nyilatkozat >>

Egyéni és céges adományozás >>


Köszönjük!