2017.06.08

Színpompás madaraink

Ugyan a trópusi vidékek bővelkednek a legszínesebb madarakban, azért hazánkban is akad néhány igencsak szemet gyönyörködtető faj. 

Ilyen például a gyurgyalag, ami ráadásul az ország egész területén elterjedt, viszonylag könnyen megfigyelhető madár. Legtöbbször a levegőben láthatjuk, amint a fecskékhez hasonlóan repülő rovarokra vadászik.  

 


Sárgarigó (Fotó: Bécsy László). 

Ugyanígy sokfelé előfordul a sárgarigó, melyet élénk színe ellenére kifejezetten nehéz észrevenni. A sárgarigók ugyanis magasan a fák tetejében mozognak, sárga színük pedig lentről nézve remekül beleolvad a napsütötte falevek zöldessárga foltjaiba. Jellegzetes hangja azonban könnyen elárulja jelenlétét. 

 


Szalakóta (Fotó: Horváth Tibor). 

Az Alföldön szerencsére egyre gyakoribb látvány a szalakóta. Védelmi tevékenységünknek köszönhetően folyamatosan erősödik az állomány. A pusztát járva leggyakrabban valamilyen kiemelkedő ponton ülve láthatjuk, amint zsákmányra les. Kék színe és jellegzetes alakja miatt messziről észre lehet venni.

 


Jégmadár (Fotó: Papp László). 

Elterjedtsége ellenére meglehetősen ritkán kerül szemünk elé a jégmadár. Általában sűrű növényzettel benőtt vízpartok közelében látható, többnyire egyetlen másodperce, amint hirtelen átsuhan előttünk. 

 


Kék cinege (Fotó: Lóki Csaba). 

Ne feledkezzünk meg azonban a mindenki által ismert kis kék cinegéről sem, hiszen színei alapján beleillik ebbe a felsorolásba, ráadásul igazán nem kell messzire mennünk, hogy találkozhassunk vele. 

Göcző Gabriella