Svéd gyűrűs fenyőpinty Magyarországon

Egy Svédországban gyűrűzött fenyőpintyet fényképezek le március 20-án Komárom, Koppánymonostorban (Komárom-Esztergom megye, megfigyelő: Pénzes László).

A madarat 2019. augusztus 17-én gyűrűzték a Botteni-öböl egy kis szigetén (Stora Fjäderägg). Ez az első olyan svéd gyűrűs fenyőpinty, ami megkerült Magyarországon. 


A megfigyelt svéd gyűrűs fenyőpinty megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

Ezzel együtt összesen 17 külföldön jelölt és itthon megkerült fenyőpinty adatait őrizzük a hazai Madárgyűrűzési Adatbankban. Ezeket nagyrészt a környező országokban gyűrűzték, a legtávolabbiakat Oroszország Kalinyingrád régiójában. Itthon eddig 47 ezer fenyőpintyet gyűrűztek a késő őszi, téli és tavaszi hónapokban. Ezek közül 35 példány került meg külföldön, Európa 12 országában. A legtöbb hazai gyűrűs fenyőpinty (19 példány) Olaszországban került meg. A legtávolabbi adatok Észak- és Dél-Norvégiából, Oroszországból (Arhangelszki terület, 2 pld.), Grúziából és Spanyolországból érkeztek.


Külföldi vonatkozású febyőpinty megkerülések a hazai Madárgyűrűzési adatbankban (Madárgyűrűzési Központ)

A fenyőpinty Eurázsia tajgaövezetében fészkel. Magyarországon átvonuló és rendszeres téli vendég,  szeptembertől áprilisig láthatjuk csapatait tarlókon, etetőkön.


A megfigyelt svéd gyűrűs fenyőpinty (Fotó: Pénzes László)

További információ és megkerülési térképek a fenyőpintyről a Tudástár Magyarország madarai oldalon: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-frimon