2016.05.05

Sherlock Holmes a Madárbarát kertben II. – A LÁTVÁNYDARÁZSGARÁZS

A magányos méhek és darazsak az emberi szem elől rejtve építik meg lárvabölcsőiket. Többrészes, az év egészét felölelő cikksorozatunk második részében a láthatatlant láthatóvá tevő látványdarázsgarázsokkal ismerkedünk meg.


Bár Sherlock Holmes csak egy kitalált regényfigura, Sir Arthur Conan Doyle történetei skót nyomozójának neve és alakja napjainkra összeforrt az aprólékos megfigyelés és következtetés művészetével. Amennyiben Mr. Holmes ellátogatna a Madárbarát kertbe, és ott a mostanihoz hasonló trükkös eszközöket is igénybe venne, bizony rengeteg elgondolkodtató, nemegyszer meghökkentő jelenséggel találkozhatna (a cikksorozat első része itt olvasható >>)

 

Mi is az a darázsgarázs?

A családokban élő, köztudottan agresszív telepes méhek és darazsak mellett léteznek magányosan élő fajok is. Ezek a néhány milliméterestől a poszméh méretig előforduló, szelíd, nem támadékony fajok partfalak, fák, talaj lyukaiba falazzák utódaikat. Az így élő méhek és darazsak fontos részét képezik az egészséges környezetnek, hiszen beporzóként nélkülözhetetlenek a növénytermesztésben, gyümölcstermesztésben, illetve a ragadozó darazsak biológiai védekezést jelentenek a kártevők ellen. Ezért jelenlétük alapvető gazdasági érdekünk is.

Ezek az állatok löszfalak, vályogházak, nádtetők hiányában egyre jobban kiszorulnak a modern városokból, olyannyira, hogy Nyugat-Európa számos területéről el is tűntek. Nem véletlen, hogy az ottani természetvédők dolgozták ki és kezdték el használni a darázsgarázsokat. Ezek 3–15 mm átmérőjű, legalább néhány cm hosszúságú, cső alakú tárgyak, illetve bármely olyan anyag, amibe ilyen lyukak mélyíthetőek.


Tipikus darázsgarázs-megoldás tűzifa kugliban, ablakpárkányon
(Fotó: Orbán Zoltán).

 

Az eszköz elnevezése csalóka, mivel a természetes földfali költőhelyekhez hasonlóan főleg kőműves méhek (Osmia nem) képviselői foglalják el. Magyar nyelven viszont a darázsgarázs dallamosabb, egyszerűen jobban hangzik, ráadásul a méhgarázs kimondva könnyen érthető mélygarázsnak, ami felesleges félreértésekhez vezetne.

A hagyományos darázsgarázsokról részletesebben itt olvashat >>

Természetvédelmi szempontból a darázsgarázsok szerepe egyre fontosabb, olyannyira, hogy a darázsgarázs ("ízeltlábú búvóhelyek" néven) bekerült a 2016-tól érvényes agrártámogatási rendszerbe is.

Ezek az eszközök már hagyományos formájukban is rendkívül jó szemléltetőanyagai a környezeti nevelésnek, hiszen szó szerint bárhova, akár ablakpárkányra is telepíthetőek, a nem támadékony magányosméh- és darázsfajok pedig akár óvodás csoporttal is centiméterről figyelhetőek meg.


A szerző darázsgarázs-foglalkozást tart a fővárosi Nádland Kft. telephelyén, miközben
a rovarok ki-be repkedtek a nádszövetben lévő lakóbölcsőkbe – 3 fotó, katt
a képre (Fotó: Lukács József - Nádland Kft.)


Ha azonban azt is láthatóvá tesszük, hogy mi zajlik a darázsgarázs-járatok mélyén,
az elképesztően precíz kialakítású bölcsőkben: a virágpor és nektár keverékéből
álló táplálékgolyóra ragasztott pete – 4 fotó, katt a képre, ...


... a fejlődő lárvák – 2 fotó, katt a képre, ...


... és az olyan események megfigyelhetőségével, mint a penészedés – 2 fotó,
katt a képre ...


... vagy a nem jól lezárt bölcsőket megtámadó hangyák, akkor az eszköz
szemléltetési hatékonysága tovább növelhető
(Fotók: Orbán Zoltán).

 

Ez pedig azért fontos, mert a környezetállapot-romlás, az élőhelyek átalakítása, a nem megfelelően végzett agrárgazdálkodás és szúnyogirtás egyre inkább veszélyezteti a beporzó rovarokat, így a méheket is. A családokban élő és agresszív, veszélyes háziméh-kolóniákkal csak méhész szakemberek tudnak foglalkozni, és a kaptárak sem telepíthetőek megfelelő védőzóna nélkül. A beporzásban szintén alapvető szerepet játszó, nélkülözhetetlen magányosméh-fajok védelmében viszont a lakosságnak egyedülállóan fontos szerepe van, hiszen ezeknek a rovaroknak olcsón, egyszerűen és biztonsági kockázat nélkül lehet lakóhelyet készíteni akár egy emeleti ablakban vagy erkélyen is. Amennyiben így járunk el, nem csak a méheket segítjük és növeljük a lakókörnyezet biológiai sokféleségét, de olcsón és egyszerűen színesíthetjük környezetpedagógiai eszközrepertoárunkat, a foglalkozások és tanórák hatékonyságát.

 

KÉSZÍTSÜK EL A LÁTVÁNYDARÁZSGARÁZST!

A látványdarázsgarázs annyiban különbözik a hagyományos eszközöktől, hogy a rovarok itt egy olyan kémcsőbe költöznek be, ami betekintést kínál az egyébként nem látható bölcsőkamrákba. Ahhoz, hogy a rovarok elfoglalják ezeket a költőhelyeket, biztosítani kell számukra a kellő rejtettséget – azaz a kémcsöveket be kell süllyesztenünk valamilyen erre alkalmas anyagba. Az alábbiakban ezek közül ismerünk meg néhány megoldási lehetőséget.


A dolog lényege a laboratóriumokban használatos, peremes üveg kémcső. A mellette
látható, drótból készült "bigyók" már a darázsgarázs-használat kisegítő
megoldását jelentik – 6 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

A darázsgarázsok egyik fontos jellemzője, hogy a rovarokat vendégül látó járatok, furatok 3-20 mm között többféle átmérőjűek. A kémcsövekhez beszerezhetőek dugók (vagy ez is benne van az árban), amibe lyukat fúrva szabályozhatjuk a bejárati nyílás méretét. A gyakorlatban legjobban bevált 8 mm átmérőjű furat még éppen elfér a dugóban, a vékonyabbakkal viszont könnyebb dolgunk van.


A morzsolódó anyagú parafa dugót egy ilyen hasadt farönkbe szorítva, könnyű
akkumulátoros fúróval lehet satu nélkül a legegyszerűbben kifúrni
(Fotó: Orbán Zoltán).

 

Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni a kémcsövek beszerezhetőségét és árát. A képeken látott, parafa dugós kémcsöveket (ára dugóval együtt bruttó 150 Ft 2016-ban) ebben a fővárosi üzletben lehet megvásárolni vagy megrendelni, de ha a "kémcső" keresőszóval megguglizzuk a kérdést, akkor számos beszerzés forrást találunk, ahonnan postai szállítással is rendelhetünk.

 

Tűzifa kugliba

A legjobb darázsgarázs-alapanyag az egész (nem hasított) tűzifa kugli. Ennek lapjába vagy oldalába mélyítsünk a kémcső teljes hosszának megfelelő mélységű lyukat. Ehhez barkácsboltban szerezhetünk be hosszú szárú gerendafúrót (ennek ára valamivel 2.000 Ft alatt van 2016-ban). Fontos, hogy ne pont a kémcső vastagságának megfelelő furatot készítsünk, mert ha a fa nedvesség hatására megduzzad vagy télen a fagyban összehúzódik, akkor a vékony falú kémcső a szűkülő lyukban eltörik.


A cikkben bemutatott, 16 mm átmérőjű kémcsövek számára 18 mm vastag
gerendafúróval készültek a lyukak – 2 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán). 

 

Több állatcsoport érintő kedvező hatása miatt az egyik legjobb darázsgarázs létesítési hely a természetvédelmi farakás. Ennek változatos méretű rönkjeibe rengeteg méhbölcső-furat készíthető, amik között a kémcsőből készült látványdarázsgarázsok is elférnek.


Látványdarázsgarázs-kémcsövek természetvédelmi farakásban – 14 fotó,
katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Ha egy kisebb tűzifa kuglinak lábat készíthetünk, akkor ezt a látványos kinézetű eszközt ablakpárkányra, tornácra is kihelyezhetjük.


A tűzifa kugliból készült "látványdarázsgarázs-malac" – 4 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).


Az előző képsorozaton látott, kisméretű kugli (láb nélkül) ideális látványdarázsgarázs
lehet az amúgy is számos állatot vendégül látó ablakgyíkváron – 7 fotó,
katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Nádszálba

Ha tudunk szerezni megfelelő vastagságú bambuszt, akkor ezt úgy méretre vágva, hogy a darabok egyik végén megmaradjon a szárat keresztben tagoló nodus (csomó), akkor mobil látványdarázsgarázsokat kapunk.


A perjefélék ("füvek") rokonságába tartozó bambusz üreges szárát a
növénycsoportra jellemző keresztfalak zárják le – 2 fotó, katt
a képre (Fotók: Orbán Zoltán).


Egyetlen hosszabb nádszál több kémcső befogadására is elegendő
szárdarabbal szolgálhat.


A könnyű, de erős, jó védelmet biztosító nádszálakat a kémcsövekkel egyszerűen
be is szúrhatjuk a természetvédelmi farakás vékonyabb ágai közé – 5 fotó,
katt a képre, ...


... vagy deszkára rögzítve szabadabban is mozgathatjuk – 6 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).

 

Egy barkácsolósabb megoldás

Ha kellően gyakorlottak vagyunk és megfelelő szerszámokkal is rendelkezünk, akár tetszetős dobozkát is készíthetünk a kémcsövek számára. 


Egy ilyen fadoboz verzió elkészítése már komolyabb felkészültséget és
felszereltséget igényel – 7 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

AJÁNDÉK IS LEHET!

A Madárbarát kert program eszközei ajándéknak is kiválóak, hiszen egy-egy mesterséges odú, téli madáretető vagy műfecskefészek ajándékozásával nem egy gyorsan megunható tárgyat, hanem évekig ható természetvédelmi és megfigyelési élményt adunk. Ezért is készítettük el az MME web boltjában beszerezhető látványdarázsgarázs-dobozkát, amivel nem csak ismerőseinket, rokonainkat ajándékozhatjuk meg, de magunk is gyorsan és egyszerűen, barkácsolás nélkül tehetünk szert rovarbölcsőkre. 


A szerző által kifejlesztett és az MME-vel évek óta együttműködő Patkós Stúdió
által elkészített látványdarázsgarázs-dobozka.


Ennek oldalra elcsúsztatható ajtaja lehet "balos" (a képen balra) és "jobbos"
(középen és jobbra), hogy a rendelkezésünkre álló helynek megfelelőt
tudjunk választani.


Az ajtó nyomata is megválasztható, aszerint hogy óvodába (balra), iskolába (középen)
vagy otthonra vásároljuk meg (ajándékozzuk) az eszközt
(nagyításhoz katt a képre).


A doboz ajtaja mögött öt kémcső férőhely és alul egy különálló belső tér található.
Utóbbiba a nagyobb termetű vagy önálló sárfészket építő fajok költözhetnek be.


A lakótérbe a doboz elejét lezáró oldalfalba fúrt lyukakon keresztül juthatnak be
az állatok – 2 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).


A bejárati furatokat tartalmazó oldalpanel egy-egy fenti és lenti csavar kicsavarásával
levehető, és ekkor a kémcsövek csere vagy takarítás céljából eltávolíthatóak. Erre
a megoldásra azért volt szükség, hogy elkerülhető legyen a kémcsövek
kicsúszása és eltörése a doboz mozgatásakor – 8 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).


A felszerelés helyétől és a doboz irányától függően szék/bútor szegletvasat (balra)
vagy szegletvasat (jobbra) használhatunk. Ezek a szerelvények, valamint a
csavarok részét képezik az MME web boltban vásárolt doboznak
– 3 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

A többi darázsgarázshoz hasonlóan ezt az eszközt is érdemes csapadéktól védettebb helyre kitenni úgy, hogy bármikor könnyen hozzáférjünk, és az is jó, ha a tájolásának köszönhetően nem éri egész nap tűző napsütés.


Ezen a képen három ilyen helyre is látunk példát: vadszőlőben, ablakgyíkvár
oldalán és ablakban – 16 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).


Az eszköz panel lakóház emeleti erkélyére is kihelyezhető – 3 fotó, katt a képre, ...


... de akár mesterséges madárodú oldalára is felcsavarozható – 2 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).


A látványdarázsgarázsok az élmény&világ kameráján keresztül
(Forrás: YouTube).

 

MEGFIGYELÉS, TAKARÍTÁS

A látványdarázsgarázs lényege éppen az, hogy meg tudjuk figyelni a bölcsőkben zajló eseményeket. Ezt akár naponta többször is megtehetjük, de mindig ügyeljünk arra, hogy kémcsövet ne tegyük ki tartós közvetlen napsütésnek, ne rázzuk meg, és ha végeztünk, a kémcsövet mindig tegyük vissza a helyére, a doboz ajtaját pedig csúsztassuk vissza.

A kémcsöveket nem kell takarítani – amennyiben nem bíbelődünk ezzel, érdekes megfigyelési élményt kínál annak nyomon követése, hogy a következő nemzedék méhei, darazsai miként teszik ismét lakhatóvá a használt lakóüregeket. Természetesen ha szeretnénk, a rovarok által elhagyott kémcsöveket ősszel kitakaríthatjuk.

Végül, de nem utolsó sorban azt javasoljuk, hogy a darázsgarázsoknak (amiből a lehető legtöbbet készítsünk) csak egy kisebb része legyen betekintést lehetővé tevő látványeszköz. Néhány kémcsővel vagy egy-két látványdarázsgarázs-dobozkával bőven elég megfigyelési élményhez jutunk.

 

"Bogárnézőket " is használhatunk a kertben

A Madárbarát kert gerinctelen lakóinak megfigyelését segítik az MME bolt által forgalmazott, az állatokat nem károsító természetbúvár eszközök is, amikkel gyerekek és felnőttek egyaránt közelről ismerkedhetnek meg az apró lények lenyűgöző világával.


"Bogárnézők" az MME bolt kínálatából (Fotó: Orbán Zoltán).


Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok könyvét (bolt >>), ...


... illetve
okostelefonra ingyen letölthető Madárhatározó alkalmazásunkat!

 

Önt is várja a Madárbarát kert program!

A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. A Madárbarát kert a családi házak, háztáji kiskertek, parkok és arborétumok; a Madárbarát óvoda és a Madárbarát iskola az oktatási intézmények; a Madárbarát panel a panelházak lakóinak, a Madárbarát munkahely az irodában dolgozók és munkáltatók alprograma.

A programban való részvételhez nincs szükség különösebb madártani ismeretre, jártasságra, a regisztrációt követően megküldött Madárbarát Kert Kalendárium és a honlap minden szükséges információt tartalmaz. A különböző madárvédelmi eszközök és téli madáreleség pedig a kertészeti és barkácsüzletek mellett az MME boltjában is beszerezhető.

Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és a kiskert tulajdonosokat a kártevők távol tartásában segítik a madarak.

Az elismerő tábla megszerzésének feltétele, hogy a program résztvevője a regisztrációt követően legalább egy mesterséges madárodú kihelyezésével, itató folyamatos működtetésével és téli madáretetéssel végzett egy évnyi madárbarát kertészkedést követően a regisztrációs csomagban kapott jelentőlap beküldésével tájékoztassa az MME központi irodáját az általa végzett madárvédelmi munkáról. Az információk értékelését és elfogadását követően postai úton megküldjük a ház falára, ajtóra, kerítésre kihelyezhető elismerő táblát, mely hirdeti, hogy itt egy madárbarát lakik és tevékenykedik.

A Madárbarát kert program alprogramjainak külön elismerő táblája van, a képen
a Madárbarát kerté és a Madárbarát panelé látható. Nagyításhoz katt
a képekre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

A Madárbarát kert programnak 2016-ban már 6.000 regisztrált tagja van országszerte, köztük ezernél is több óvoda és iskola. Legyen Ön is "hivatásos" madárbarát kertész, üdvözöljük a Madárbarát kert programban!

 

Az MME támogatása

Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk munkáját. Köszönjük!


A letölthető 1% nyilatkozat a képre kattintva érhető el.

 

Orbán Zoltán