Sárgarigó a városban

Óvatos, nyughatatlan és mozgékony. Lombok között rejtőzködve mozog, sárga színe is beleolvad a napsütötte levelek közé, ezért nem könnyű megpillantani. Oriolus oriolus. Sárgarigó vagy más néven aranymálinkó. Az énekesmadár alkatúak rendjébe tartozik, a Sárgarigófélék egyetlen magyarországi képviselője. Hangjáról úgy tartják, gyönyörű, hangos és fuvolázó „kell-e-dió-fiú” vagy „huncut-a-bíró” éneke legfeljebb a fekete rigóéval téveszthető össze.
 


Oriolus Kamarakórus a városban - várható előfordulása

HelyszínMarczibányi Téri Művelődési Központ
Időpont: 2014. április 12-én, szombaton 18 órától


Oriolus Kamarakórus

Kórusban szívesen énekel, legutolsó budapesti észlelési helyét a fészekrakó területhez a legközelebb az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola épületében jegyezték. Ezen populációról 2009 ősze óta van feljegyzés.
A megfigyelések szerint a sárgarigó csapat az elmúlt években számos új, más költési területről érkezett egyeddel gazdagodott. Jelenleg több mint harminc tagot számlált.
A generáció énekhangját követő vizsgálatok széles és változatos repertoárról tanúskodnak. Szerepelnek rajta az énekesmadarakra igencsak jellemző, közismert zenei formulák, de gyakran figyeltek meg új, változatos fordulatokat, melyek feltűnő hasonlóságot mutattak a kontinens nyugati felén régebben és manapság feljegyzett dallamokkal.
A populáció hangjáról 2010-ben felvétel is készült, ezen a repertoár legjellemzőbb részletei hallhatók.
A sárgarigók gyűrűszámát a szlovákiai Namestovoban is leolvasták 2012-ben, ahol az énekesmadár verseny második díját ők nyerték el.

Műsoron madarakhoz vagy természethez kötődő kórusművek lesznek.

Az eseményre előzetes regisztráció lehetséges a következő linkre kattintva >
Adományozói jegyet előre megváltani pedig a Marcziban lehet.

Minden kedves sárgarigót és zenekedvelőt várunk szeretettel egy madárlesre és egy madárdalra!