2011.10.03

Rendőri kísérettel hagyták el Máltát a Magyarországon született fehér gólyák


fehér gólyák (fotó: Bob Elliot)

Máltai rendőrök helyi madarászokkal és természetvédőkkel közösen egy egész éjszakán keresztül őrizték azt a három – Magyarországon született - fehér gólyát, amelyek a múlt héten érkeztek a szigetországba. A szokatlan védelemre azért volt szükség, mert az utóbbi években több ezer madár esett a helyi orvvadászok áldozatául.


A három gólya közül kettőt az idén bocsátottak szabadon egy kőszegi madármentő állomásról, ahová azután kerültek, hogy kiestek fészkükből. A harmadik madár szintén az állomáson született röpképtelen szülőktől. Ez volt az első bizonyított magyar gyűrűs fehér gólya megkerülés Máltán.

Karcza Zsolt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) gyűrűző központjának vezetője köszönetet mondott mindazoknak, akik virrasztottak a madarak mellett. Éberségüknek hála a három gólya folytathatta útját dél felé. Geoffrey Saliba, a máltai BirdLife kampánykoordinátora elmondta, hogy „a fehér gólyák kedvelt célpontjai az orvvadászoknak, akik érthetően főleg éjjel járják a vidéket”.


A három máltai gólya (fotó: Steve Miller)Az idén májusban, amikor egy helyi szinten rekord nagyságú, mintegy 240 egyedből álló fehér gólya csapat vonult át Máltán, a helyi vadászok hármat lőttek ki az éjszakázó madarak közül. Nyár elején egy szintén Magyarországon gyűrűzött kanalasgém tetemét találták meg a szigetország egyik madárrezervátumában. Egy évvel korábban német halászsasok jártak ugyanígy. Ezek az esetek csak töredékei azoknak, amelyekkel a helyi természetvédők nap-mint nap találkoznak és számos esetről soha nem is szereznek tudomást.Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!Szász Péter
A fenti kis képen a fehér gólyák  láthatók
(fotó: Bob Elliot)