Palesztin gyűrűs cserregő nádiposzáta

Palesztin gyűrűs cserregő nádiposzátát fogtak vissza július közepén, a Fehér-tavi Ornitológiai Táborban (FOT).

Július közepén egy palesztin gyűrűs cserregő nádiposzátát fogtak vissza a Fehér-tavi Ornitológiai Táborban (FOT). A madarat 2015. március végén gyűrűzték Ciszjordániában (Jericho Ringing Station). Ez az első palesztin gyűrűs madár a magyar madárgyűrűzési adatbankban. 


Palesztin gyűrűs cserregő nádiposzáta (Fotó: Koleszár Balázs)

A cserregő nádiposzáták hosszú távú vonulók, a telet a Szaharától délre eső Száhel övezetben töltik. A Földközi-tengert a földszorosok irányába kerülik, a Kárpát-medencei fészkelő állomány döntően a boszporuszi irányt használja. A magyarországi cserregő nádiposzáták szeptemberben vonulnak el, október közepén már csak ritkán lehet látni a hazai nádasokban. Az első példányok április elején érkeznek vissza a költőhelyekre. 


A visszafogási adat térképe (Tringa)


Ezt a madarat a tavaszi vonulása során gyűrűzték meg a Jordán völgyében. A madárnak a visszafogás idején kotlófoltja volt (kotlás idején kialakuló hasi tollhiány), így ez egy Fehér-tavi (vagy közvetlen környéki) költő példány volt.


Palesztin gyűrűs cserregő nádiposzáta (Fotó: Csibrány Balázs)

További információ a cserregő nádiposzátáról a Tudástár Magyarország madarai oldalon: www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-acrsci