2014.06.20

Nógrádi fészkekbe kerültek a nagyhalászi gólyafiókák

Mind a négy Halász fióka fészkekben nevelkedik újra, hála a kitartó csapatmunkának.
 

A Négyek a Nyíregyházi Állatparkból a Hortobágyra, a Górés-tanyára kerültek, ahol a repatriáló állomás szakemberei vették gondozásba az ifjoncokat. Előtte már elkezdődött a névadó szavazás, s időközben már neveket is kaptak. Adódott azonban egy lehetőség, hogy a nagyhalászi mentett gólyafiókák mégis fészekben nevelkedjenek. Számukra ez a legjobb, de nehezen kivitelezhető megoldás.

Nógrád megyében jóval korábban kezdődött a gólyagyűrűzés, mint a többi megyében, a darus kocsi rendelkezésre állt, így június 10-11. között az MME munkatársai és önkéntesei megpróbálták adoptáltatni a kisgólyákat. Első lépésként olyan fészkeket kellett keresni, ahol hasonló korú 1, 2 vagy 3 fiókát nevelnek szüleik (4-es fészekaljba ötödikként már nem érdemes még egyet berakni). Ezen kívül fontos volt még, hogy az adott fészket az adoptálás után meg tudják figyelni rendszeresen, s ha szükséges, akkor be tudjanak avatkozni. Ez utóbbi azért is volt megvalósítható, mert a következő napokban folytatódott az MME Nógrád megyei helyi csoportjának Gólya Road Show rendezvénye (nyilvános gólyagyűrűzések), s minden nap volt elérhető darus kocsi.

Már az is hatalmas eredmény lett volna, ha csak egy-két fiókát sikerül fészekbe helyezni, de a feladatot kollégáink maximálisan teljesítették így Vitéz (HJ64), Borostyán (HJ65), Kökény (HJ66) és Picur (HJ67) már új fészektestvéreikkel éli mindennapjait, úgy, ahogy több ezer gólyafióka országszerte. Így valóban úgy nőhetnek fel, tehetik majd meg az első repülésüket, ahogy azt tették volna Nagyhalászban.

Kökény az új "testvéreivel" (Fotó: Papp Ferenc)
Kökény az új "testvéreivel"
(Fotó: Papp Ferenc)

További részletek, videók és fotók a Nagyhalászi Gólyanaplóban >>

Nagy Károly