2019.03.30
Nógrád Megyei Helyi Csoport

Régi és Új Báró Őrhalomban

Talán sokan hallottak az elmúlt években Báróról, az őrhalmi gólyáról, amely arról volt híres, hogy elsőként érkezik haza telelésből. Nem egy olyan „tavasz” volt mikor már február utolsó napjaiban az Őrhalmi Iskola kéményét díszítette fehér-fekete tollruhájában.

Az iskola kazánkéménye a legmagasabb és legnagyobb fészkelőhely a községben, amely így a legkapósabb is a visszatérő hímek között. Ezért nem véletlen, hogy a csak Izraelig vonuló és így legkorábban hazaérkező Báró mindig elfoglalta, és meg is védte sikeresen a betolakodóktól. Azonban idén ez nem történt meg…
 

"Öreg Báró" az őrhalmi iskola kéményén 2016.02.27-én (fotó: Papp Ferenc)

Sajnos, tavaly nem sokkal a sikeres vonulás után elvesztettük a kapcsolatot jeladójával. Mi történt? Mi történhetett? Szeptember 9-ig a megszokott Bárós telelési adatokat kaptunk jeladójától. Azaz a szeméttelepről, víztározótól és a ligetből jöttek a jelei.


Báró jelei 2018 szeptemberében

10-től viszont már csak a ligetből kaptunk pozíciókat, amelyek nagyjából egy helyre mutattak. A jelek szórása egy 50-60 méteres körzetben maradtak jórészt. Mivel a jeladójával korábban is volt gond, illetve előfordulhat adat kimaradás, vagy rossz időjárási körülmény, ezért az első napokban bizonytalanok voltunk. Viszont a pozíció nem változott érdemben a következő 10 napban sem, aztán a jeladó végleg elhallgatott.


Báró jelei egy körzetből

Ezek összeségében egy nagy eséllyel elpusztult madár jeladójának adatait rajzolják ki. Persze akár a jeladó is leeshetett volna, de erre rendkívül kicsi az esély, amikor ilyet tapasztaltunk korábban ott mindig emberi beavatkozás történt. Még egy dologra utalnak a jelek, hogy a jeladó az utolsó napokban is mozgásban volt egy kicsit. Ebből arra lehet következtetni, hogy a tetemet (jeladót), valami ragadozó, dögevő mozgathatta.

Mindenesetre így április előtt pár nappal egy dolog már bizonyosan kiderült, Báró többet nem fog hazatérni az iskola kéményére. Illetve mégis, mert azt talán kevesebben tudják honnan kapta a nevét Báró? Onnan, hogy az iskola régen a „Báró és a Báróné-é” volt. Tehát most, hogy a napokban új foglalók érkeztek a fészekre, a helyiek szerint megöröklik a Báró nevet. De kik ők?

Az új Bárót ismerjük, ugyanis ornitológia gyűrűt is visel! 2015-ben kelt ki a tojásból Ludányhalásziban egy elég kései fészekaljból.


A július 9-én gyűrűzéskor még csak ekkorák voltak a fiókák: HEG9 és fészektestvére (fotó: Papp Ferenc)

Ez gólyáknál nem sok jót jelent, ugyanis a kései fészekaljakból származó fiókák gyakran lemaradnak a vonulásról és akár el is tévedhetnek, mely sokszor egyenlő a pusztulással. Őt még 2015.08.19-én is a fészkén sikerült megfigyelni testvérével együtt, persze ekkora már régen röpképesek voltak.


HEG9 már röptében 2015.08.17-én (fotó: Papp Ferenc)


A két fióka talán utoljára a fészekben 2015.08.19-én (fotó: Papp Ferenc)

Már gyűrűzéskor is ő volt a nagyobb, jobb kondiban lévő egyed. Rátermettséget pedig még egy adat bizonyítja. Azon a télen egyike volt a 2015 korosztályának, melyet megfigyeltek Afrikába, ráadásul Dél-Afrikában. Rajta kívül a megjelölt 931 fiókából egy másikat szintén Dél-Afrikában és egyet Szudánban sikerült leolvasni.


Szülőhazájától légvonalban 8252 km délre

2017-ben már visszatért Nógrádba, de ekkor még csak egy kajtár csapat tagjakén sikerült azonosítani a Cserhát egyik eldugott völgyében. A száraz júliusi időben a völgy alján összegyűlt víz vonzotta be a csapatot.


Kajtár gólyák Kisbárkány közelében 2017.07.22-én, köztük HEG9 (fotó: Papp Ferenc)


Közelebbről... (fotó: Papp Ferenc)

Ebben az évben pedig történt még egy érdekesség, hogy Őrhalomból jeleztek egy új fészket a templom előtt. Akkor nem futottunk össze a tulajdonsokkal mert hamar otthagyták azt, de mi ide is helyeztünk ki fészektartót és fészekalapot.


Fészektartó és fészekalap kihelyezés Őrhalomban a templom előtt 2018.03.01-én (fotó: Papp Ferenc)

2018.04.14-én egy párt figyeltem meg a tartón melynek színes gyűrűje is volt. A HEG9-es hím. Az első párzások is ezen a tartón valósultak meg a templom bejáratával szemközt.


Az új Báró az új Bárónét tapossa... (fotó: Papp Ferenc)

Hogy ne legyen minden egyszerű valamiért elhagyta a pár és sajnos átköltöztek egy közeli transzformátorra. Ennek több áramszünet lett a következménye amellett, hogy a gólyák is közvetlen életveszélyben voltak, ezért az odakerült gallyakat el kellett távolítani a gólyák berepülését meg kellett akadályozni. Újabb költözés következett a 22 számú főút és az Ifjúság út sarkára. Ekkor már jelentősen belecsúszott a pár a késő tavaszba, így csak egy fiókájuk lett, de egy ifjú pártól ez is szép eredmény elsőre.


HEG9 a 22 főút menti új fészkén párjával (fotó: Papp Ferenc)


Alig 3,5 hetes fiókájuk gyűrűzéskor (fotó: Papp Ferenc)​

Úgy néz ki idén nagyobb „lakásba” költöznek, ahol reméljük több fiókájuk is lesz. Idén már ők lesznek Báróék. A tavalyi fészküket pedig idén rendbe hoztuk és oda is érkezhet egy másik fiatal pár.

Őrhalomban Báró volt, van és reméljük még nagyon sokáig lesz is, ahogy Magyarország minden táján fennmaradnak a fehér gólyák és hirdetik a természet örökkévalóságát, megújulását!