2014.12.09

A Natura 2000 Díj újra várja a pályázókat

A Natura 2000 hálózat Európa legváltozatosabb élőhelyeit tömöríti magába, megőrizve ezzel kontinensünk biodiverzitását a jövő generációk számára. A Natura 2000 Díjat az Európai Bizottság hozta létre 2014-ben azzal a céllal, hogy szélesebb körben ismertté tegye ezen ökológiai hálózat szerepét és fontosságát a természetvédelemben és társadalmi értékeink megőrzésében.

A Díjra bárki pályázhat, aki közvetlenül kapcsolatban áll Natura 2000 területekkel, többek között cégek, állami szervek, önkéntesek, civil szervezetek, gazdálkodók, oktatási intézmények és egyének jelentkezését várják.

Pályázni öt kategóriában lehet:

- Természetvédelemi: faj- és élőhely védelmi tevékenységek

- Társadalmi-gazdasági: helyi gazdasági és társadalmi kapcsolatok fellendülését célzó tevékenységek

- Kommunikáció: szemléletformálásra és oktatásra irányuló tevékenységek

- Érdekek/álláspontok összehangolása: különböző érdekek egyesítését, konfliktusok megoldását segítő tevékenységek

- Partnerkapcsolatok és kapcsolatépítés: partnerkapcsolatokon alapuló tevékenységek

A nyerteseknek lehetőségük adódik munkájuk széles körű bemutatására nemzetközi szinten is, illetve a sikeres pályázatokat a bizottság egy jelképes összeggel is díjazza. A nyertes pályázatok mindemellett népszerűsítő rendezvények szervezésében is támogatást kapnak a Bizottságtól.

A Natura 2000 Díjra a következő weboldalon lehet pályázni: http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/awards/apply-now/index_en.htm. A pályázati anyagot angol nyelven kell leadni.

A pályázat leadásának határideje 2015.01.25.

A nyertesek részt vehetnek a 2015. május 21.-én Brüsszelben megrendezett rangos díjátadón, ahol személyesen találkozhatnak az európai természetvédelem nemzetközi képviselőivel is.