2012.07.09

Megsemmisült a 40 éves kacsótai gólyafészek
Megsemmisült a Baranya megyei Kacsóta egyik szimbólumának számító 40 éves gólyafészek. A tartó már nem bírta a hatalmas súlyt, eldeformálódott, a fészek pedig 4 fiókával a földre zuhant. 3 fiatal madár rögtön elpusztult, a negyedik áramütést szenvedett és bár életét sikerült megmenteni, önálló életre képtelen lesz.


A 6-os út Hidastól Kisdobszáig terjedő baranyai szakaszán csak Kacsóta belterületében volt gólyafészek közvetlenül a közút mellett. Az MME Baranya Megyei Csoportjának adatai szerint a gólyák 1972-ben építették a fészket a villanyoszlopra, ahova később egy fészektartó is került az áramszolgáltató jóvoltából. Nemcsak a helyiek, hanem a közúton közlekedők is figyelemmel kísérték a gólyák életét, amit jól jelez, hogy minden évben erről a fészekről kapták a legtöbb adatot. A gólyapárok rendszerint sikeresen reptettek fiókákat. 1984 óta mindössze 5 esetben volt eredménytelen a költésük, és csak 2006-ban fordult elő, hogy a fészek lakatlan maradt.


Az életben maradt gólya Somogyapátiba került önkéntesekhez
(fotó: Trefeli Alexandra)


A negyedik gólyát áramütés érte, egyik szárnya megégett, és a lába is eltörött. A gondos ápolásnak köszönhetően valószínűleg túléli a traumát, de szabadon engedni már nem lehet mert az egyik szárnyán a megégett csontot amputálni kellett. A szülőmadarak időközben új fészket raktak a faluban egy másik villanyoszlopra. Ide és a régi fészek helyére is kihelyezi majd a fészektartókat az áramszolgáltató. Jövőre a gólyák ismét megtelepedhetnek rajtuk, s remélhetőleg Kacsóta továbbra sem marad piroscsőrűek nélkül.
MME Baranya Megyei Csoport, Szász Péter
A fenti kis képen gólyafészek látható
(fotó: Orbán Zoltán)