2016.08.30

Meglepő küllemű tücskök hangját hallhatjuk esténként

A tücsök szó hallatán legtöbben egy tömzsi, sötét színű rovart látunk lelki szemeink előtt, hiszen gyermekkorunk mesekönyveiből is ez él emlékeinkben. Valószínűleg ilyenkor a mezei tücsökre asszociálunk, hiszen ezzel a fajjal találkozunk leggyakrabban, azonban ha közeli rokona, a pirregő tücsök kerülne a szemünk elé, biztos nem gondolnánk, hogy egy tücsökkel van dolgunk.


Mezei tücsök (Forrás: imagepoitou.wix.com).

 

A pirregő tücsök július végén kezdi meg messzehangzó krí-krí énekét, melyet egészen októberig hallat. Jellegzetes hangja az ősz közeledtét jelzi. Augusztusi estéken szinte bárhol hallhatjuk ciripelését, sokak számára ez a hang egyet jelent a kellemes nyári estével.

A pirregő tücsök és a zöld lombszöcske hangját gyakran egyszerre hallhatjuk. A ciripelés célja mindkét faj esetében a nőstények csalogatása, csak a hímek ciripelnek.


Ezen a felvételen közelről megfigyelhető a pirregő tücsök hangadás közben, míg a háttérből folyamatosan hallatszik a zöld lombszöcske halkabb zik-zik-zik hangja. Forrás: Lukás Pich. 

 

Érdekesség, hogy a pirregő tücsök - népi nevén őszi bogár - leggyakrabban alacsony fákon és bokrokon tartózkodik. Petéit is fiatalabb növényi szárakba - például a szőlő veszőjébe - fúrt tűszúrásszerű lyukakba rakja. 

 

Göcző Gabriella