2015.06.14

Még mindig tart a műholdadós kék vércsék vonulása

Miközben itthon már javában tart a kék vércsék költése, a tavaly műholdas jeladóval megjelölt tíz madárból megmaradt, még életben lévő két példány javában vonul.


Tavaly ősztől követhetjük nyomon a Magyarországon, Olaszországban, Romániában és Kazahsztánban jelölt műholdadós kék vércséket. A tíz vércséből egy magyar és egy kazah madár kivételével nyolc érte el a telelőterületet. A dél-afrikai térségben töltött hónapok alatt két újabb madár, a két utolsó magyar veszett oda, így hat indult meg északra a tavaszi vonulás során. Hosszas közép-afrikai várakozást, és két újabb madár elvesztését követően négy: egy kazah, az egy szem olasz és két romániai jelölésű kelt át a Szaharán. A kazah "Adai" Algéria földközi-tengeri partvidékénél veszett el 2015. május 18-án, az olaszországi költőterületről származó "Apollo" pedig szinte már otthon, a fészkelőterülettől alig 600 km-re, a francia partvidék előtt, a Földközi-tenger felett pusztult el 2015. május 31-én.

Így jelenleg már csak kér romániai jelölésű madár van úton: "Ubul" Algéria északi, tengerparti térsége felett repül, "Karma" pedig már Európában, Bulgáriában jár.  Reméljük, az ő szerencséjük még kitart, és megtudjuk, honnan érkeztek tavaly ősszel Romániába, hol van a fészkelőterületük!


A két még aktív jeladós kék vércse, "Karma" és "Ubul" helyzete 2015. június 14-én.
A legfrisebb adatokért katt a képre (Forrás: satellitetracking.eu).

 

Miközben a jeladós kék vércsék kevesebb mint egy év alatt 80%-os veszteséget szenvedtek el, a 2013-ban jelölt három amuri vércséből kettő még mindig életben van és mostanra szerencsésen megérkezett a kínai fészkelőterülere. A kékek rendkívül magas, bár természetesnek számító halálozási arányát figyelembe véve értékelhetjük igazán, hogy az amuriak, és az őket vizsgáló kutatók milyen szerencsések, hiszen esetükben a több éves túlélés aránya kétharmados.

Orbán Zoltán
 

A ”Kék vércse védelme a Kárpát-medencében” (LIFE11 NAT/HU/000926)
programot az Európai Unió LIFE alapja támogatja.

A ”Kék vércse védelme a Kárpát-medencében” (LIFE11 NAT/HU/000926) program
partnerei: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (projekt koordinátor),
a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság,
a Magyar Természettudományi Múzeum, a Raptor Protection of Slovakia és a
The State Nature Conservancy of the Slovak Republic

www.falcoproject.eu