2015.05.05

Még mindig nem szánták el magukat a továbbindulásra a jeladós kék vércsék Afrikában

A műholdadós kék vércsék a várakozásaink ellenére nem vágtak neki a szaharai átkelésnek az április 21-ei beszámolónk óta. Továbbra is a Ghána - Togo - Benin - Nigéria - Kamerun  vonalon vannak, és a mozgás jellege alapján táplálkozva, erőt gyűjtve várakoznak.


A legutóbbi jelentkezésünkhöz hasonlóan sajnos most is be kell számolnunk egy madár, vagy legalábbis egy jeladó elvesztéséről. „András”, akiről első körben azt gondoltuk, hogy a többiekhez képest lassabban indul meg a közép-angolai indulási, gyülekezési területről,  továbbra sem mozdul. Így valószínűleg az utolsó magyar fészkelőállományból származó jeladós kék vércse is a telelés áldozata lett. 

Afrika keleti partvidékén „Pangti”, a jeladós tojó amuri vércse Kenyából felzárkózott a hím „Naga” mellé Szomáliába április 27-ére. Nem sokáig voltak közel egymáshoz Mogadishutól északra, mert „Naga” április 30-án tovább indult északkeleti irányba, egyelőre még a szárazföld parti sávjában repülve. A tavalyi évtől eltérően azonban nem a nyílt víz felett repülve vágott neki az Arab-tengert az indiai szubkontinenstől elválasztó tartó majd’ 3.000 km-es útnak. Ehelyett, továbbra is észak-északkelet felé repülve, Afrika szarvának csúcsán érte el a vizet május első napján, és másnap már az Ádeni-öböl felett mintegy 700 km-t megtéve az Arab-félsziget, Omán sivataga felett repült tovább. Jelenleg az Ománi-öböl bejáratánál, ismét a tenger felett halad, és „csak” mintegy 1.300 km-t kell megtennie nyílt víz felett az ázsiai szárazföldig.

A madarak útjának folyamatosan frissülő térképe a satellitetracking.eu oldalon érhető el itt >>

 

Orbán Zoltán

A ”Kék vércse védelme a Kárpát-medencében” (LIFE11 NAT/HU/000926)
programot az Európai Unió LIFE alapja támogatja.

A ”Kék vércse védelme a Kárpát-medencében” (LIFE11 NAT/HU/000926) program
partnerei: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (projekt koordinátor),
a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság,
a Magyar Természettudományi Múzeum, a Raptor Protection of Slovakia és a
The State Nature Conservancy of the Slovak Republic

www.falcoproject.eu