2015.01.20

Már két jeladós gólyánk van a Dél-afrikai Köztársaságban!

Már több mint egy hónapja, hogy "Picur" - elsőként a magyar jeladós gólyák közül - megérkezett a Dél-afrikai Köztársaságba. Két napja Keszi is megérkezett oda, s az elmúlt hetekben egyre többen lépték át az Egyenlítőt.

Az Afrikában telelő, s az utóbbi két hónapban adatokat is küldő tíz jeladós gólyánk közül öten már biztosan a déli féltekén kóborolnak. (Lehet, hogy már többen, de "Dalma", Hófogó" és "Varbó" jeladója 3-6 hete nem küldött újabb adatokat.)

"Picurt" és "Keszit" hárman is követik, "Peter" Mozambikban van, "Michal" és "Horka" pedig Tanzániában. Jeladós gólyáink között utóbbi az egyetlen kifejlett hím, s csak nemrég érkezett meg a Föld déli félgömbjére.

déli féltekére mind az öt gólyánk a Nagy-hasadékvölgy mentén érkezett, s különösen Tanzánia északi részén feltűnő, hogy milyen keskeny, alig 50-100 km széles sávban haladtak el mindannyian, a Ngorongoro és a Serengeti Nemzeti Park között.

Régóta tudjuk, hogy az Afrikában telelő madaraink vonulásában fontos szerepet tölt be a Nagy-hasadékvölgy. Nem véletlen, hogy nagyszámú és jelentős területű Fontos Madárélőhely (IBA) lett kijelölve a hasadékvölgy mentén, a Jordán-ároktól a kelet-afrikai Mozambikig.

Afrikában telelő jeladós gólyáink rendszeresen frissített térképe itt érhető el. >>


A déli féltekére mind az öt gólyánk a Nagy-hasadékvölgy mentén érkezett meg.


Tanzánia északi részén feltűnő, hogy milyen keskeny, alig 50-100 km széles sávban
haladtak el mindannyian, 
a Ngorongoro és a Serengeti Nemzeti Park között.


"Picur" december 14-én, "Keszi" pedig egy hónappal később érkezett Botswana és
egyben a Kalahári egyik legnagyobb sós mocsarához (Sua Pan).


"Picur" már közel egy hónapja nem hagyta el a Greytown közelében található réteket,
s egy néhány kilométeres körzetben mozog. Feltételezzük, hogy nem egyedül
van, s számukra ideálisak lehetnek ott a körülmények.