2007.11.16

Magyar kerecsenek kalandozásai a Mediterráneumban

2007-ben 10 fiatal kerecsensólyomra került műholdas jeladó, abból a célból, hogy megismerjük a kerecsenek kóborlási, vonulási szokásait, valamint felderítsük az időszakos megtelepedési, illetve telelőterületeket. Az első jelölés - 2007. június - óta eltelt időben hatalmas mennyiségű információ gyűlt össze a fiatal magyar kerecsenek mozgásáról.

Nem túlzás azt állítani, hogy az új technika segítségével pár hónap alatt többet tudtunk meg ennek a fokozottan védett, világszinten veszélyeztetett fajnak a kóborlási és vonulási szokásairól, mint az előző ötven év gyűrűzéseivel. Összesen több mint 2000 GPS pontosságú koordinátánk és több száz kevésbé pontos (műhold által aktívan bemért) helyünk van a program indulása - 2007. június eleje - óta.

A legfontosabb információk az alábbiakban foglalhatók össze:

A 10 jelölt madárból 8 érte meg az -őszi vonulási id-őszakot. 4 (azaz 50%) jutott el a Földközi-tenger vidékére. Két fiatal kerecsen, Barnabás és Zsuzsanna, Szicíliában tartózkodik jelenleg. Zsuzsi a napokban érkezett oda, Barna már egy hónapja ott van, és nagyjából ugyanazon a vidéken táboroztak le. Barna hozzávetőleg 1535 km-t tett meg Kárpátaljától (az utolsó hely a Kárpát-medencében, ahol hosszabb ideig táborozott) Szicíliáig. Zsuzsi adatai kevésbé pontosak,de ő is megtett legalább 1215 km-t, amíg eljutott jelenlegi helyére. Reméljük, nem mennek tovább Málta felé, ahol a puskások rendszerint mindenre lőnek, ami tollas és repül.

Viktória négy nap alatt 1670 km-t tett meg, Dél-Magyarországtól a líbiai partvidékig, ahol sajnos eltűnt, egy nappal megérkezése után. Az eddigi információink alapján feltételezzük, hogy solymászati célra befogták,esetleg természeti csapás (homokvihar) áldozata lett. Pedig életrevalósólyom volt: a Földközi-tengeren való átkelésekor több mint 12 órát töltött a leveg-őben, és majdnem 600 km-t tett meg egyhuzamban, adóval a hátán.

Emese Görögországon át Egyiptomba repült, majd onnan tovább Líbiába. Ő az eddigi rekorder, mivel összesen legalább 3100 km-t repült vonulása során. A várakozásoktól eltér-ően azonban nem dél felé vette az irányt,hanem vissza a tengerhez. Ott érte el a tengerpartot, ahol a másik kerecsenünk eltűnt. Az utolsó jele a tenger fölül jött, 60 km-re a parttól.

Lehel - egy kis montenegrói kitérő után - ismét Szerbiában van és a jelek szerint Belgrád környékén táborozott le. Hasonló a helyzet Dórával, aki a Felvidéken tartózkodott legutóbb. Azutolsó jelek alapján az adó telepének a töltöttsége túl alacsony ahhoz, hogy bemérje a madár pozícióját. Koppány és Lili továbbra is itthon vannak: a magyar-román határ közelében tartózkodnak Makó, illetve Királyhegyes térségében.

Néhány további érdekesség sólymaink vonulásáról

  • Barna és Viki adatai alapján, vonuláskor, a tenger felett 40-50 km/h, a szárazföld felett 20-30 km/h sebességgel repültek a madarak (ebben benne van a termikelés, illetve a szél +/- hatása, amit nem ismerünk pontosan).
  • Naponta 120-300 km-t tettek meg.
  • Barna az Abruzzo 1500-2000 m-es vonulatán húzott át, ami azért érdekes, mert korábban - a többi kerecsenhez hasonlóan - kifejezetten kerülte a magas hegyeket.
  • Összesen több mint 2000 GPS pontosságú koordinátánk és több száz kevésbé pontos (műhold által aktívan bemért) helyünk van a program indulása - 2007. június eleje - óta.
  • A program végéig - 2010-ig - ehhez még további 36 madár adatai jönnek majd. Az adatok elemzése segít feltérképezni a vonulásuk során a kerecsensólymokra leselkedő veszélyeket (lelövés, befogás, áramütés, stb.), ami egy hatékonyabb nemzetközi védelmi program alapját képezi majd a jövőben.

A sólymok vonulásáról készült térképeket, valamint további információkat a fajról és a programról a www.kerecsensolyom.mme.hu honlapon lehet találni.