Magyar gyűrűs havasi partfutó Oroszországban

Egy hazai gyűrűs havasi partfutót azonosítottak a színes gyűrűje alapján május 22-én, Moszkvától 130 km-re egy halastó mellett (megfigyelő: Natalya Ostapova).

A most megfigyelt madarat a kirepülésének évében, az első őszi vonulása során, 2019. szeptember végén gyűrűzték a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, a Mekszikópusztai Madárvártán (gyűrűző: Dr. Hadarics Tibor).


Az Oroszországban megfigyelt madár a gyűrűzéskor (Fotó: Dr. Hadarics Tibor)

Ez az első magyar gyűrűs havasi partfutó, ami megkerült Oroszországban. A Magyarországon jelölt példányok közül jelenleg ez a legkeletebbi megkerült madár.


Az Oroszországban megfigyelt havasi partfutó megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

Az eddig itthon megjelölt 4433 havasi partfutó közül mostanáig 148 példány került meg külföldön, Európa legtöbb országában, valamint egy madár Észak-Afrikában (Algéria).

Itthon 2017. óta jelölik a havasi partfutókat színes, teleszkóp segítségével is leolvasható gyűrűkkel a vonulási időszakban, a legtöbbet a Fertőújlak közelében elterülő Borsodi dűlőben, a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberei.


Magyar gyűrűs havasi partfutó Oroszországban (Fotó: Natalya Ostapova)

A havasi partfutó Magyarországon rendszeres vonuló madárfaj. Hozzánk ősszel elsősorban a Baltikum felől érkeznek és DNy Európába, elsősorban a Földközi-tenger nyugati partvidékére, valamint az Atlanti partvidékre vonulnak tovább. Tavasszal, a fészkelőhelyekre vonuló madarak Észak, Északkeleti irányban szelik át a kontinenst.

További információ a havasi partfutóról a Tudástár Magyarország madarai oldalon: http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-calalp