Magyar gyűrűs fehér gólyák Egyiptomban

A Sínai-félszigeten került kézre két magyar gyűrűs fehér gólya szeptember közepén.

A Sínai-félsziget igen fontos vonuló és pihenő területe sok európai vonuló madárfajnak. Több ezer fehér gólya gyűlik itt össze ebben az időszakban. A félsziget déli partvidékén, Sharm El Sheikh város mellett fekvő szeméttelepen és a közeli szennyvíztisztítónál évről évre sok elhullott és rossz állapotban lévő madarat találnak. A hulladékban található ételmaradékot fogyasztó madarak sokszor veszélyes szervetlen vagy szerves anyagokat is lenyelnek. Az ülepítők vízminősége, valamint egyes műtárgyak szintén veszélyesek a megpihenő madarakra, de a bejelentő (Ahmed Waheed) szerint idén kevesebb gólyatetemet találtak, összesen 60 példányt. Ezek között volt a két magyar gyűrűs madár is.


Egyiptomban kézrekerült fehér gólya
(fotó: Ahmed Waheed)


Egyiptomban kézrekerült fehér gólya
(fotó: 
Mohamed Hazem)

Mindkét gólyát idén gyűrűzték fiókaként a Kiskunságban, az egyiket Izsákon (Németh Ákos, Kolon-tavi Madárvárta), a másikat Katymáron (Tamás Ádám).


A kézrekerült fehér gólyák térképe (Madárgyűrűzési adatbank)

Egyiptomban eddig 12 magyar gyűrűs fehér gólya került meg, ebből a mostani kettővel együtt összesen hat példány a Sínai-félsziget ezen területén. Szerencsére a gyülekező helyen nem csak kézrekerülések történnek, a másik négy példány esetén a színes gyűrűk alapján, távcsővel történt az azonosítás a korábbi években.Sínai-félszigeten megfigyelt magyar gyűrűs fehér gólya 2015-ben (fotó: Hashim Morsy)

Szeptember közepén, amikor a gyűrűs példányokat megtalálták, a Dávid nevű, Szlovákiában, műholdas nyomkövetővel jelölt fehér gólya is ezen a területen mozgott: http://satellitetracking.eu/inds/showmap/?check_327=327

A fehér gólya hosszú távú vonuló madárfaj, a Földközi-tengert megkerülve, a földszorosoknál hagyja el Európát. A Nyugat-európai példányok Gibraltárnál kelnek át és vonulnak tovább Nyugat-afrikai telelőterületükre. Közép- és Kelet-Európa fészkelő fehér gólyái a Boszporusz térségében hagyják el a kontinenst, majd Afrikát elérve, dél felé haladnak tovább. A madarak egy része a Csád-tó térségébe tesz egy kitérőt, mielőtt elérné a Közép- és Dél-Afrikai telelőterületeit.


Fehér gólyák a Sínai-félszigeten (Fotó: Marjo Glerum)

További információ a fehér gólyáról a Tudástár Magyarország madarai oldalon: www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-ciccic

A Magyarországon jelölt, műholdas jeladóval felszerelt fehér gólyákról itt tájékozódhat: www.satellitetracking.eu