Madárbarát iskola

A Madárbarát kert program célja, hogy a résztvevők a regisztrációt követően folyamatosan, egész évben végezzenek valamilyen madárvédelmi tevékenységet. Ezért a program, alkalmazkodva a különböző lakó- és munkahelyi körülményekhez, több alprogramból áll. A Madárbarát iskola alprogram a madárvédelem mellett egyedülállóan jó lehetőségeket kínál az iskola környezeti nevelési programjának, a tanmenetek és óratervek bővítéséhez. Emellett alkalmas a szakköri, tudományos diákköri, és szabadidő szervezési munka segítésére is.

Ősz és tél
A madarak számára az ősz és a tél a költést követő nyugalmi időszak. Számos madarunk elvonul, más fajok viszont itthon maradnak, vagy hozzánk érkeznek telelni. Ilyenkor a legfontosabb feladatunk a hó és tartós hideg megérkezésével az etetés megkezdése, és az egész éves itatás folytatása. Ekkor érdemes kitakarítani és felújítani a régi, illetve kihelyezni az új odúkat. A természetes és mesterséges odúk nem csak a költési időszakban fontosak a madarak életében, ősszel és télen sok faj éjszakázásra használja ezeket.

Tavasz és nyár
A hóolvadást követően abba kell hagyni a madáretetést, és az etetőket ki kell üríteni. A költési időszakban ne etessünk, mert ez a cinegékre nézve kockázatos lehet. Több megfigyelés is beszámol arról, hogy egyes széncinege párok az etetőben maradó napraforgóval etették az egyébként rovarevő fiókáikat, akik ezt nem tudván megemészteni, a gyomortól a nyelőcsőig felgyülemlő magoktól megfulladtak, elpusztultak. Az itatás egész évben, de különösen a nyári kánikulában fontos madárvédelmi munka.

Javasolt madárvédelmi eszközök és módszerek:

Az iskolaudvarban:

2-4 B odú kihelyezése fákra, lehetőleg úgy, hogy a tantermek ablakaiból is rájuk lehessen látni. Megtelepülő fajok: széncinege, kék cinege, barátcinege, mezei veréb, házi veréb.

1-2 D odú kihelyezése fákra, lehetőleg úgy, hogy a tantermek ablakaiból is rájuk lehessen látni. Megtelepülő fajok: seregély.

C odú kihelyezése az eresz alá, a terasz és tornác tetejéhez. Megtelepedő fajok: házi rozsdafarkú, kerti rozsdafarkú, barázdabillegető.

Elkerített részen, a talajon kialakított kerti itató, vagy kerti tó; 1-1,5 m magasra biztonságosan rögzíthető itatótálca. Az itatóban mindig legyen friss víz, télen naponta egyszer a jég eltávolítása után hideg csapvízzel töltsük fel az itatót.

Téli madáretetéshez dúcetető, függő etető, cinkegolyó, 1-1,5 m magasra biztonságosan rögzíthető etetőtálca.

Orgona, fagyal, gyöngyvessző, nyári orgona bokrok vagy sövény, és egynyári virágok ültetésével az iskolaudvar lepke- és rovarbaráttá is válik.

Külső helyszínen létesített odútelepen:

20-50 B odú kihelyezése fákra. Megtelepülő fajok: széncinege, kék cinege, barátcinege, mezei veréb, házi veréb, örvös légykapó, csuszka, nyaktekercs.

5-10 D odú kihelyezése fákra. Megtelepülő fajok: seregély, macskabagoly, csóka.

2-5 C odú kihelyezése rőzserakások alá, kidőlt fatörzsek tövéhez, fákra. Megtelepedő fajok: vörösbegy, ökörszem, hantmadár, barázdabillegető, házi rozsdafarkú, kerti rozsdafarkú.

2-3 fakusz odú kihelyezése fákra.

Talajon kialakított itató.

Téli madáretetéshez: cinkegolyók, 1-1,5 m magasra biztonságosan rögzíthető etetőtálca, talajon kialakított sátoretető, dúcetető.

Pedagógiai alkalmazási lehetőségek:

Odúk, etetők, itatók gyártása, kihelyezése, ellenőrzése és megfigyelése órai, szakköri, nyári tábori, pedagógus továbbképzési munka keretében.

Odú program indítása a közeli parkban, erdőben, fasorban.

Bemutató madárgyűrűzési program szervezése.

Madarak és Fák napi és egyéb vetélkedők, házi versenyek szervezése (gyakorlati feladatok, feladatlapok).

A Madárbarát Iskola alprogramban való részvétel költségei, mint oktatásfejlesztési pályázati téma.

Madárbarát kerti eszközök és szakkönyvek is vásárolhatók az MME web boltjában.

Regisztrációs lap
Jelentőlap
 
Kapcsolódó cikkek:
Tagjaink száma:
10275
Csatlakozzon Ön is!

ÉRDEKES MEGFIGYELÉSEK

MME HÍRLEVÉL
Ha kíváncsi a madárvilág és madárvédelem friss híreire, írja be nevét, email címét, és kattintson a FELIRATKOZÁS gombra, hogy hírlevelünket elküldhessük Önnek is.
TAG SZERETNÉK LENNI!

A Magyar Madártani Egyesület (MME) évtizedek óta dolgozik a madarak és élőhelyük védelmén keresztül a természetért és az emberért. Az egyesület csaknem 10 000 főt számlál, és országosan 30 helyi szervezete van.
FOTÓGALÉRIA