Lezárult a 9 héten át tartó "Téli madárles" lakossági madárszámlálási akció!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Téli madárles címmel, egy kilenc héten át tartó országos madárszámlálásra hívta a lakosságot. A számlálás 2022 december 28. és 2023 február 28. között zajlott. 

Az akció célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak megfigyelésébe, a védelmüket is segítő „közösségi tudomány” (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe.
 
Hazánkban ez volt az első, a téli madáretetőt és környékét célzó lakossági adatgyűjtés, és hétről hétre rengeteg adatot kaptunk. Az adatok beküldését az MME által fejlesztett Turdus applikáció is megkönnyítette, de az okostelefont nem használókra is gondolva, egy internetes adatbázisban is lehetett a megfigyeléseket rögzíteni. 
 
Az internetes adatbázis további előnye, hogy négyféle, azonnal elérhető, dátumra szűrhető statisztikai összesítést is le lehet belőle hívni, ami bárki számára elérhető.
 
A termeszetlesen.mme.hu adatbázisában mindenki számára elérhető, dátumra szűrhető, azonnal frissülő statisztikák kérhetők le. 

 
A 9 héten át tartó számlálás legfontosabb adatai az alábbiak szerint alakultak: 
 
Az adatok 825 adatközlőtől származnak, akik 1410 megfigyelési helyen 4392 megfigyelést végeztek és 29 596 észlelést rögzítettek az adatbázisban.  
 
A megfigyelések során 121 faj 85 750 egyedét figyelték meg.  Az 5 leggyakrabban észlelt faj:  
 
1. Mezei veréb – 20 468 egyed
2. Széncinege – 14 488 egyed
3. Házi veréb – 12 475 egyed
4. Tengelic – 6042 egyed
5. Balkáni gerle – 5514  egyed
 
 
téli madárles eredmények_2022

 

Az EU LIFE Nature alapja által a „Közösen a természetért” pályázat (LIFE NGO4GD/HU/000037) keretében támogatott Nagy téli madárles csak egyike az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának, amelynek célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak és más állatok megfigyelésébe. A téli akció mellett hamarosan  elérhető lesz a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi természetles, továbbá a lakosság kedvenc madarait, a fecskéket és gólyákat leltárba vevő két felület, a Fecskeles és Gólyales. Tervben van még az autók által elütött, áramütés, ablaknak ütközés következtében vagy egyéb okból elpusztult állatok bejelentését is lehetővé tevő applikáció is. 
Life és Natura 2000 logó