2014.02.03

Lelepleződtek a "pulykatolvajok"

Fűtött szobából, rejtett kamerákkal követik nyomon a parlagi sasok életét a természetvédők és természetfilmesek.

Nincsenek egyedül. Eddig közel 90.000 néző volt rá kíváncsi, hogy boldogulnak ezek a pompás nagyragadozók a Jászságban. A kamerákat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely telepítette, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság segítségével. Az élő közvetítést figyelve a természetfilmesek szokatlan dologra lettek figyelmesek.

A sasok számára kitett pulykatetemekből több az éjszaka folyamán eltűnt. Mikor aktiválták a kamerákon az éjjellátó funkciót, lelepleződtek a “bűnösök”. Vörös rókák játsszák valahogy ki az etetőhely körül kifeszített villanypásztort. És mint a legfrissebb videókból látszik, evés után a vörösbundásoknak még egy kis játékra is van ideje.

Jelenleg két kamera ad élő adást a parlagi sasok kedvelt költőterületéről, a Jászságból. Az egyik egy etetőt mutat, ahol nemrégiben egy parlagi sas és egy róka találkozott. A felvételek bejárták a hazai sajtót.

- Az etető létrehozására azért volt szükség, mert sajnos az utóbbi időben megnövekedett a mérgezések száma, ami a téli táplálékínséges időben még nagyobb veszélyt jelent a sasokra. Ezért döntöttünk úgy, hogy létrehozunk biztonságos táplálékot kínáló etetőt. - mondta Horváth Márton, a HELICON Life+ program vezetője.

- Villanypásztorral próbáljuk elérni, hogy a kitett hús csak a madarak számára legyen elérhető, de úgy látszik, a védelmi rendszernek valahol van egy gyenge pontja, amit a rókák kihasználtak. - tette hozzá Juhász Tibor a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre.

- Sokan követik az élő adást, de előfordul, hogy nem látnak mindig sast. A holló és a szarka gyakori szereplő a felvételeken, de a sashoz bizony szerencse kell. Ha telitömte a begyét, akár 2-3 nap is eltelik, mire újból leszáll az etetőhöz. A várakozás éppen ezért izgalmas! - mondta Kiss Ágnes természetfilmes, aki folyamatosan szemmel tartja a kamerák képét. Eddig csak fiatal egyedeket lehetett látni az etetőnél, az öregek még nem merészkedtek le, de ez betudható az enyhe télnek is. - Az utóbbi napok legizgalmasabb pillanatai az éjszakai közvetítések során történtek. Bepillanthattunk a rókák éjszakai viselkedésébe, a két felágaskodó róka tánc-szerű viselkedése pedig egészen váratlanul ért minket, a filmműhelyben még senki sem látott ilyen jelenetet. - tette hozzá Ágnes, aki ha nincs gépközelben, a mobiltelefonján tartja szemmel az etetőhelyet.

Az online közvetítésért felelős Tóth Zsolt Marcell is pontosan tudja, mi történik a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság által felügyelt etetőn.

- A róka és a sas összecsapása tényleg különleges volt, de azóta már túl vagyunk egy újabb "csúcstalálkozón". Pár nappal ezelőtt egyszerre négy sas volt az etetőn. Három parlagi sas és egy réti sas. Az ilyen pillanatokért éri meg ez a sok munka. - mondta a díjnyertes természetfilmes, aki régóta készült rá, hogy egyszer a monitor előtt ülve, az egér kattintgatásával készítsen természetfilmet.

- Sokat köszönhetünk a Ustream-nek, ahol felismerték, milyen különleges tartalmakat tudunk szolgáltatni. Olyan felhasználói felületet kaptunk a magyar-amerikai startup cégtől, ami több kamerát is könnyedén kezel, korábbi anyagokat vissza lehet rajta nézni, és ismételni. Ezek tovább növelik a sasbarátok amúgy is népes táborát.

- Az élő HD adás sokáig csak álom volt. Hogy ezt sikerült megvalósítani, az folyamatos fejlesztő munka eredménye. - hangsúlyozta Magyar Csaba, az iOutlet munkatársa, akinek több hónapos munkája van abban, hogy a közvetítés megbízhatóan működik.

- Az adás jelenleg nappal működik, sajnos a napelemek a téli időszakban túl kevés energiát termelnek a folyamatos közvetítéshez. Ahogy egyre nyúlnak a nappalok, már éjszaka is teszteljük a kamerarendszert. Bővítettük az akkumulátorparkot, folyamatosan fejlesztünk, és ha minden jól megy, tavasztól már éjjel-nappal adni fogunk - tette hozzá Magyar Csaba.

A másik kamera egy fészket mutat, ami a természetvédők reményei szerint hamarosan egy parlagi sas pár otthona lesz. A természetfilmesek tavaly két hónapon keresztül közvetítettek egy sikeres költést, és legalább ekkora siker volt, hogy működő kamerát hagytak egy használaton kívüli sasfészken is. A felvételekkel sikerült bebizonyítaniuk: a sasfészek a sasok távollétében sem üres. Éppen ellenkezőleg, mágnesként vonzza a különféle fajokat. Az élénk madárjárás magukat a természetvédelmi szakembereket is lenyűgözte, és külön cikkben számoltak be a sasfészek vendégeiről. A Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Európai Unió Life Nature alapjának támogatásával -, a sas kamerákon kívül kameracsapdákat is működtet országszerte.javascript:void(0)

 

Átalakuló természetfilmezés
A természetfilmezés átalakulóban van. A kamerák kisebbek, érzékenyebbek, mint valaha, éjjel-nappal egyaránt látnak, ember sem kell a működtetésükhöz, és ami a legfontosabb: élő képet közvetítenek. Ezt a tendenciát felismerve a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Európai Unió Life Nature alapjának támogatásával -, rejtett kamerák, fészekkamerák és kameracsapdák telepítésébe kezdett. Az eszközöket a Parlagi sas védelme Magyarországon (LIFE10NAT/HU/019) és a Rákosi vipera védelmi Life + programban (LIFE07 NAT/H/000322) használják elsősorban.

Mára több tucat jól álcázott, önműködő kamera forgat folyamatosan a vadonban, a rögzített felvételek hossza meghaladja a több ezer órát.  A vadvilág rejtett kamerákkal történő megörökítéséről a Médiatanács támogatásával 2014 végéig önálló ismeretterjesztő film készül Kis Kamerák, Nagy Vadak címmel. A természetből ellesett pillanatokat a parlagi sas és a rákosi vipera védelméről szóló dokumentumfilmekben láthatja viszont a nagyközönség, de ha nem bírnak addig várni, akár élőben is követhetik az eseményeket.

 

Természetfilm filmes nélkül
Az élővilág lefilmezésének és a természetes viselkedésformák megörökítésének a legfőbb akadálya gyakran maga a filmes. Az emberi jelenlét zavaró hatását vagy tökéletes álcával, vagy önműködő kamerákkal lehet kiküszöbölni. A technológiát először önkioldó fényképezőgépeknél használták, később pedig megjelentek a kameracsapdák. Az első készülékek alacsony felbontással, és csak nappal működtek. Ma már akár áruházi kínálatból is elérhetőek a szuperérzékeny, éjjellátó, HD formátumban rögzítő készülékek. Mindez új perspektívákat nyit az érdeklődő nagyközönség számára. A passzív nézőkből aktív megfigyelők lesznek, akik értékes megjegyzéseikkel, megfigyeléseikkel hozzájárulnak a természetvédelmi program sikeréhez, észrevételeiket, értékes felvételeiket pedig eljuttathatják a programért felelős szakembereknek.

 

Nézze meg!

Online közvetítés: http://parlagisas.hu/content/webkamera

Videók:

Jelenetfotók róka és sas találkozásról:
https://plus.google.com/photos/100677829433220468353/albums/5972212577522166817?authkey=CNmv1ISX64rXKw

Parlagi sas fészek: http://www.ustream.tv/channel/parlagi-sas-fészek-kamera

Sas S.O.S. kisfilmek:
http://www.ustream.tv/channel/parlagi-sas-kisfilmek-imperial-eagle-short-films

Rétisas fészek: http://www.ustream.tv/channel/réti-sas-fészek

 

Molnár Attila Dávid természetfilmes
Temészetfilm.hu Egyesület