2015.01.28

Lefotózták "Picurt", a Dél-Afrikában telelő fehér gólyánkat

Már másfél hónapja, hogy a „Picur” néven ismert fiatal fehér gólyánk megérkezett a Dél-afrikai Köztársaságba. Ő volt az első magyar fehér gólya, amelyik megtette ezt a hosszú utat az elmúlt években jeladóval útnak indult 46 fajtársa közül. (Azóta már a „Keszi” nevű madár is megérkezett egy hónapnyi lemaradással.) Szintén most először történt meg, hogy a déli féltekén lefotózták az egyik jeladós gólyánkat.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei tavaly két projekt keretében jeladókkal láttak el fehér gólyákat („Madárvédelem és kutatás határok nélkül” és „Északi gólyahírprojektek, melyet az MME a Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvánnyal közösen bonyolít le). A telemetriás jelölésnek köszönhetően nyomon követhettük a gólyák útját a fekete kontinensre. Többségük sikeresen eljutott az afrikai telelőhelyekre, de olyan is akadt, amelyik a Kárpát-medencében maradt.

„Picur” és „Keszi” az Északi gólyahír projekt keretében kapta jeladóját.

Az Afrikában telelő fehér gólyáink folyamatosan frissített térképe itt érhető el. >>

Miután „Picur” megérkezett a Dél-afrikai Köztársaságba, Lesotho érintésével az ország keleti szélére vonult, s közel egy hónapja a Greytown nevű kisváros közelében fekvő hegyi réteken telel. Mivel hosszú ideje egy néhány kilométeres körzetben mozgott, ezért megkerestünk dél-afrikai madarászokat, akik néhány nap után megtalálták a megfelelő embert a madár lencsevégre kapására. Január 22-én a közeli Greytownban élő Dawie Scholtz indult a gólyánk keresésére, s a megadott koordinátákon hamar meg is találta a telelő gólyacsapatot. A napi viselkedésüket kiismerve, két nap múlva sikerült egy olyan felvételt készítenie, amelyen jól felismerhető „Picur” – hátán a jeladó, a bal lábán fémgyűrű.

Miért tartjuk fontosnak, hogy megtalálták és lefotózták „Picurt”?

Fehér gólyáinkról eddig is tudtuk, hogy csapatokban vonulnak. Arról is voltak információink, hogy Afrikában is főként kisebb-nagyobb csoportokban látják őket. Ráadásul jeladós gólyáink helyzetéről rendszeres időközönként adatokat kapunk, amelyek alapján pontosan tudjuk (néhány órás felbontásban), hogy hol tartózkodnak az egyes napokon, napszakokban. De eddig csak sejtettük, hogy „Picur” jelenleg is egy csapattal töltheti idejét.

Most már biztosan tudjuk, hogy nem egyedül kóborol a déli féltekén.

Dawie Scholtz a fotókon kívül fontos információkkal is szolgált a megfigyelt csapatról.

Néhány száz méterre tudta megközelíteni őket, s január 24-én délelőtt 85 gólyát számlált annál az aprócska vizes élőhelynél, amelyhez rendszeresen ellátogatnak. Ekkor sikerült „Picurt” úgy lefotózni, hogy a felrepülő csapatban kiszúrta őt a röptében jól látható jeladóval és a bal lábán lévő fémgyűrűvel. (A jobb lábán lévő, a csüdízület fölötti kék színes gyűrű (HJ67 kóddal) a farktollak belógása miatt nem látható.)

Másnap délelőtt ugyanott 30 fehér gólyát látott, s becslése szerint a több száz hektáros, magas fű borította területen körülbelül 250 fehér gólya mozgott ezekben a napokban.


A jeladó és a fémgyűrű, amelyek alapján „Picur” beazonosítható
(Fotó: Dawie Scholtz, 2015. január 24.)

Röviden a keresés hátteréről:

"Miután megtudtam, hogy Demeter Iván madarász barátomnak van néhány jó ismerőse Dél-Afrikában, így az ő segítségét kértem. Iván írt Chris van Rooyen-nek, aki az infókat továbbította a KwaZulu-Natal tartomány közelében élő ismerőseinek. Közülük Tanya Smith (az International Crane Foundation munkatársa) már másnap válaszolt, s meg is találta a gólyánk keresésére a megfelelő embert. Megküldtem nekik a legfontosabb információkat és a legfrissebb koordinátákat, s Dawie Scholtz már aznap úton is volt. Folyamatosan konzultáltunk, s január 26-án meg is küldte a fotókat „Picurról”, a csapatról és az élőhelyekről." – a szerző

Ezúton is köszönjük a közreműködésüket!


„Picur” útvonala 2014. augusztus 15. – 2015. január 24. között
(Forrás: satellitetracking.eu)

„Picur” története dióhéjban

Valószínűleg sokan ismerik már gólyánk történetét, hiszen néhány naposan már a TV híradókban szerepelt, miután az anyja halála miatt a webkamerával megfigyelt nagyhalászi gólyafészekből tűzoltók segítségével kellett lehoznunk testvéreivel együtt.

Azóta szinte élete minden napjáról tudósítunk, többször szerepelt az országos médiában, saját Android alkalmazása is van, s jelentős rajongótáborra tett szert az elmúlt 9 hónapban.

Bár gólyánk jelenleg 8 600 km távolságban van kirepülésének helyétől, de több mint 17 000 km-t repült, mire odaért, s közben 19 országot érintett. Hosszú útjának minden fontos állomásáról beszámoló olvasható a Nagyhalászi Gólyanaplóban. >>

Eddigi útja hónapokra bontva:

  • augusztus 15-31: 4592 km
  • szeptember 1-30: 1288 km
  • október 1-31: 3099 km
  • november 1-30: 3505 km
  • december 1-31: 4556 km


2014. december 25. óta „Picur” egy néhány kilométeres körzetben mozgott
(Forrás: satellitetracking.eu)


Magas füvű rét Greytown közelében, a facsoport előtt gólyacsapattal
(Fotó: Dawie Scholtz, 2015. január 22.)


Ez a táj tökéletes lehet egy telelő gólyacsapat számára
(Fotó: Dawie Scholtz, 2015. január 22.)


Dombvidék, a távolban magasabb hegyekkel
(Fotó: Dawie Scholtz, 2015. január 22.)


Ehhez az aprócska vízhez rendszeresen ellátogatnak a gólyacsapatok
(Fotó: Dawie Scholtz, 2015. január 22.)


A termiken felfelé emelkedő csapatban „Picur” is ott volt
(Fotó: Dawie Scholtz, 2015. január 24.)


Vizes mélyedésben vadászgató gólyacsapat
(Fotó: Dawie Scholtz, 2015. január 24.)


A harminc gólyából álló csapat egyik fele…
(Fotó: Dawie Scholtz, 2015. január 25.)


… és a másik fele
(Fotó: Dawie Scholtz, 2015. január 25.)


A Google Föld 3D nézetében a fotók alapján könnyű volt beazonosítani, 
hogy melyik magaslaton állhatott Dawie, amikor a fotókat készítette. 
A lenti videóban még jobban látható!

 

Szerző: Nagy Károly