2022.03.01

„Közösen a természetért!” névvel új pályázat megvalósítását koordinálja az MME

Közösen azokkal, akik szeretnének részt venni a természetes élőhelyek helyreállításában! Közösen azokkal, akik szívesen megmutatnák, milyen madarak fészkelnek a kertjükben vagy a közeli parkban, de eddig nem volt rá megfelelő felület. Közösen a települések döntéshozóival, és a gazdálkodókkal egy madárbarát jövőért. 

 

 

A két éves program során megújul majd az MME önkéntes nyilvántartó rendszere, így reményeink szerint a tettre kész önkéntesek és a természetvédelmi feladatok a legrövidebb úton megtalálják egymást. A lakosság bevonását célzó adatgyűjtő mobiltelefonos applikációk is készülnek, így könnyebb lesz számon tartani a kertekben, parkokban fészkelő madárfajok, az etetőkre érkező téli vendégeket, a ház előtt fészkelő gólyacsalád és a sárfészkeket szorgosan építő fecskék számának alakulását. Az MME honlap Tudástár menüpontja teljesen megújul, a régi funkciók mellett helyet kapnak a lakosság madártani ismereteit fejlesztő e-learning képzések, így az állandó képzéseinkkel párhuzamosan (Kezdő madarász, Madárbarát Kert) ki-ki a saját otthonában, a saját tempójában is fejlesztheti tudását az interaktív képzésekkel. 

A pályázati szakasz csupán két év, de ez az intenzív két év elég lesz ahhoz, hogy lefektethessük olyan alapokat, amelyek az érdeklődő településeket elindíthatják egy madár- és természetbarát településfejlesztési úton, hogy az évtizedes múltra visszatekintő Madárbarát Kert programunk sikeréből kiindulva megválaszthassuk az Év Madárbarát Települését.

A mezőgazdasági területeken élő madárfajok egyre csökkenő trendjei adták az ötletet a Madárbarát Gazdálkodó márka megalkotásához is, aminek kereteit szintén a pályázat két évében alakít majd ki az MME Élőhelyvédelmi Osztálya. 

Reméljük sok új és régi madárbarát kapcsolódik majd be az MME programjaiba, hogy összefogva tehessünk a természetért! 

A programok megvalósítását a LIFE NGO4GD/HU/000037 számú projekt keretében az Európai Bizottság LIFE Nature alapja támogatja.