2012.10.02

Középfeszültségű oszlopok felméréséhez keres önkénteseket az MME


Áramütött egerészölyv

Önkéntes felmérők jelentkezését várja az MME a madarak áramütésével kapcsolatos országos szintű felmérésekhez (Középfeszültségű oszlopok felmérése - KFO). Az idei már a 10. országos program, az adatok feldolgozását a korábban megszokott módon az MME Monitoring Központja végzi majd. Az elmúlt évek során több mint 55 000 oszlopot ellenőriztek, s alattuk több mint 4500 madár maradványait találták meg.


Felmérési időszak:
2012. október 01. – november 04.

Jelentkezés:
Görögh Zoltán: 06-20-372-4280

További információ a felmérésről >>

Áramütött egerészölyv
Áramütött egerészölyv
(fotó: Serfőző Jőzsef)


A KFO nagyban segíti az MME azon törekvését, hogy a különösen veszélyes oszlopokat mielőbb szigeteljék. Bár az áramütés problémája évtizedek óta ismert, s az MME és a hazai természetvédelmi szervezetek eddig is nagyon sokat tettek a megoldás érdekében, madárvédelmi szempontból megnyugtató eredmény nem született. A veszélyes szakaszok továbbra is védett és fokozottan védett madarak ezreit pusztítják el minden évben.

2008. február 26-án a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, az MME és a hazai villamos energia ellátás képviselői aláírták az Akadálymentes Égbolt megállapodást, a kis- és középfeszültségű vezetékek mentén elpusztuló madarak védelmére. A megállapodás szerint 2020. januárig minden madárvédelmi szempontból veszélyes vezetékszakaszt átalakítanak madárbaráttá.Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


A fenti kis képen áramütött egerészölyv látható
(Fotó: Serfőző József)