2009.09.12
Budapesti Helyi Csoport

Koraőszi túlélő túra a Kiskunságban - Beszámoló a Budapesti HCS apaji túrájárólSzokatlanul meleg és fülledt időjárás köszöntött ránk a Budapesti Helyi Csoport őszi szezonnyitó túráján. Egy újítás volt a programban,  a találkozót a dömsödi vasútállomásra szerveztük. A túra az Apaj településtől nem messze található tanösvény meglátogatásával kezdődött.

Az autóval érkezők segítségével sikerült mindenkit (55 fő) kijuttatni a területre, így kb. kétszer 3 km unalmas sétát spóroltunk meg. A túra Apaj településtől nem messze található tanösvény meglátogatásával kezdődött. A terület nagyon száraznak bizonyult, de így is már a túra elején belefutottunk egy bokron pihenő kígyászölyvbe, amit mindenki meg tudott nézni a mintegy 10 rendelkezésre álló teleszkópban. A tanösvény végén található lesnél hosszabban időzve egy átrepülő fehér gólyára lettünk figyelmesek, amelynek két hete el kellett volna vonulnia már. Valószínűleg sérült egyedről lehetett szó, repülés közben az egyik lábát lógatta.

 
Túra Apajon
Fotó: Lendvai Csaba

 

Továbbhaladva az Ürbői-halastavak felé megfigyeltünk több rozsdás csukot, erdei pityert, szürke gémeket és egy felettünk köröző fekete gólyát is. A csapat első fele nagyon szerencsésnek mondhatta magát, ugyanis egy vidra bukdácsolt át az úton a csatorna felé igyekezve. A következő emlékezetes jelenetünk a helyi gazdálkodó bivalyaihoz kötődik. A területen szürke marhák mellett bivalyokat is tartanak legelő állatként. Ezek elsősorban a nádasokban, kisebb mocsarakban érzik jól magukat, segítenek az elszaporodott nádas és gyékényes visszaszorításában.  A halastavakhoz vezető utunkat 5 bivaly állta el, de köszönhetően tagtársaink és a tömeg erejének már 200 méter távolságból menekültek előlünk, majd a csatorna másik oldaláról bután néztek felénk. A halastavakhoz érve több sárszalonkát, üstökös récét, cigányrécét, szürke és vörös gémeket, nagy kócsagokat és sok barna rétihéját láttunk. Kicsit később egy vadászgató halászsassal is gazdagítottuk a megfigyelt fajok listáját. Megpihenve a megfigyelő torony alatt egy újabb kígyászölyvet sikerült megfigyelnünk. A nádasban barkós- és függőcinegék mozogtak, hallottunk több cserregő nádiposzátát is. Egy rövid időre feltűnt egy rétisas is tavak felett.

A csatorna mentén kicsit elgyötörten sétáltunk vissza az autók irányába, már csak a Fecó Borozóba tervezett betérés tudott mindenkinek erőt adni.
Szeretnénk minden autós és teleszkópos segítőnek köszönetet mondani!

Lendvai Csaba