2022.12.19
Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoport

Csérek költőszigetének kezelése

Az MME önkénteseinek segítségével idén ismételten lekaszáltuk a fokozottan védett küszvágó csérek által lakott költőszigeteket, ezzel biztosítva, hogy a területet jövőre is használhassák a madarak költésre.

2022. december 4-én reggel az MME Komárom-Esztergom megyei Helyi Csoportjának 7 önkéntese elindult a mocsai kavicsbánya-tóra kaszálni. Az úgynevezett Váli-tavon több kavicszátony és sziget is van, amiken több olyan védett és fokozottan védett madárfaj is költ, amelyek kifejezetten ritka költőfajok a térségben.

 


Egy nyári vadkamerás felvétel a szigetet használó madarakról

Sajnos a szigetek és zátonyok minden évben teljesen benövényesednek, ami nem kedvező a ritka madárfajok költésének szempontjából. Ezért szükséges rendszeresen kezelni ezeket a területeket. A szigetekre csónakokkal lehet bejutni és az eszközöket bevinni. Idén 4 motoros kaszával és 1 motorfűrésszel fél napig tartott az intenzív munka. 

 


Az előző évi kaszálásoknak köszönhetően 2022-ben a következő védett fajok költöttek eredményesen a tavon. Küszvágó csér, dankasirály, gulipán, gólyatöcs, piroslábú cankó, kis lile, bíbic, kontyos réce, üstökösréce, kendermagos réce.

 


A kaszálást végző csapat

A munkát a LIFE NGO4GD(HU/000037 projekt kódú pályázat támogatta.
Köszönjük az önkéntesek munkáját!