2023.02.20
Kisalföldi Helyi Csoport

Elkészült a Győr-Moson-Sopron megyei fülesbagolyleltár

2023 január 20-23 között tartották az országos erdei fülesbagoly felmérést, amihez a megyei madarászok immár 7. alkalommal csatlakoztak. A felmérés 4 napja alatt Győr-Moson-Sopron megyében, 50 településen 762 erdei fülesbaglyot (Asio otus), 2 réti fülesbaglyot (Asio flammeus) és 3 macskabaglyot (Strix aluco) számoltak meg.

Télen megszokott látvány a településeken gyülekező fülesbaglyok kisebb-nagyobb csapatai. Nyugodt parkokban, kertekben, temetők környékén nappaloznak főleg örökzöld fákon, de gyakran ücsörögnek nyírfákon is. Napnyugta után innen repülnek ki a település környéki mezőgazdasági területekre táplálkozni, majd hajnalban egyesével visszatérnek a nappalozó fájukra.

Idén 40 önkéntes vett részt a felmérésben, főleg az MME kisalföldi és soproni csoportjának tagjai, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, valamint lelkes madárbarátok. A fülesbaglyok mellett szintén érdekes jelenség a macskabaglyok megjelenése a telelő erdei fülesbaglyok között. 2022-ben a királytói erdészház kéményében 2 madár pihent, a korábbi években 1-1 példány a bagolycsapatok között is megjelent. Továbbá ismét szem elé került Várbalogon 1 példány, falubeli odvas gesztenyefában A macskabagoly odvas fákban költ és általában a nagyobb erdőkben fészkel, de parkokban és kertekben is megjelenhet. Kiemelt jelentőségű megfigyelés volt a 2 réti fülesbagoly észlelése Bodonhelyen. Ez a fokozottan védett bagolyfaj Magyarországon ritka fészkelő és téli vendég. Külön érdekessége, hogy magas füvű réteken, talajon költ. 2022-ben nem észleltük a fajt bagolycsapatokban, így örvendetes az idei megfigyelés.

 

Réti fülesbagoly (Fotó: Pitó Andor)

A január harmadik hétvégéjén lezajlott számlálás összesítőjéből kiderült, hogy idén Várbalogon és Dörben volt a legtöbb erdei fülesbagoly, összesen 55-55 példány. További 20 példányt meghaladó eredménnyel büszkélkedhet 12 megyei település: Bogyoszlón 48, Zsebeházán 42, Bágyogszováton 38,

Szilben 36, Győrben 30, Agyagosszergényben 26, Acsalagon 25, Kapuváron 25, Bodonhelyen 23, Csornán, 20 Rábapatonán 20, Szilsárkányban 20 fülesbaglyot számoltak a felmérők.

Az idei télen több, jól megszokott helyszínt elhagytak a fülesbaglyok, máshol a növények száradtak ki, így alkalmatlanná váltak a téli gyülekezésre. Jól ismert régi helyszínek közül is több helyszínen tapasztaltunk kevesebb madarat, mint az előző években. Továbbá a felmérői aktivitás is kissé csökkent. A Rábaközben 2023-ban is kiemelkedően sok bagollyal találkoztunk. A január nagy része viszonylag enyhe időjárású volt, ezért feltételezhetően a tőlünk északabbra költő állományok sem húzódtak le hazánkba telelni.

Az erdei fülesbagoly (Asio otus) főként rágcsálókkal táplálkozik, ezért kiváltképp hasznos madarak. A faj Magyarországon védett, eszmei értéke 50 000 Ft, állománya stabil.

Továbbra is várjuk a baglyokkal kapcsolatos információkat a bodoradam96@gmail.com e-mail címre.