2022.03.08
Kisalföldi Helyi Csoport

Elkészült az idei Győr-Moson-Sopron megyei bagolyleltár

2022 január 28-31 között tartották az országos erdei fülesbagoly felmérést, amihez a megyei madarászok immár 6. alkalommal csatlakoztak. A felmérés 4 napja alatt Győr-Moson-Sopron megyében, 64 településen 916 erdei fülesbaglyot (Asio otus), 2 macskabaglyot (Strix aluco) és 1 kuvikot (Athene noctua) számoltak meg.

Télen megszokott látvány a településeken gyülekező fülesbaglyok kisebb-nagyobb csapatai. Nyugodt parkokban, kertekben, temetők környékén nappaloznak főleg örökzöld fákon, de gyakran ücsörögnek nyírfákon is. Napnyugta után innen repülnek ki a település környéki mezőgazdasági területekre táplálkozni, majd hajnalban egyesével visszatérnek a nappalozó fájukra.

Idén, kiemelkedően sok, 64 önkéntes vett részt a felmérésben, főleg az MME kisalföldi csoportjának tagjai, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, valamint lelkes madárbarátok. A fülesbaglyok mellett szintén érdekes jelenség a macskabaglyok megjelenése a telelő erdei fülesbaglyok között. 2022-ben a királytói erdészház kéményében 2 madár pihent, a korábbi években 1-1 példány a bagolycsapatok között is megjelent. A macskabagoly odvas fákban költ és általában a nagyobb erdőkben fészkel, de parkokban és kertekben is megjelenhet.

A január utolsó hétvégéjén lezajlott számlálás összesítőjéből kiderült, hogy idén Bogyoszlón és Szilben volt a legtöbb erdei fülesbagoly, összesen 50-50 példány. További 20 példányt meghaladó eredménnyel büszkélkedhet 17 megyei település: Soboron 37, Győrben 35, Osliban 35, Szanyban 35, Bágyogszováton 30, Gönyűn 27, Mosonszentmiklós-Mosonújhelyen 25, Veszkényben 25, Ásványrárón 22, Fertődön 22, Rábapatonán 22, Fehértón 21, Pázmándfalun 21, Dörben 20, Rábasebesen 20, Szilsárkányban 20, Héderváron 20 fülesbaglyot számoltak a felmérők.

Az idei télen több, jól megszokott helyszínt elhagytak a fülesbaglyok, máshol a növények száradtak ki, így alkalmatlanná váltak a téli gyülekezésre. A Mosoni-sík régiójában idén nagyon kevés volt a mezei pocok, ez a baglyok létszámán is meglátszik. A 2021-es rekorder Várbalogon alig találták meg a baglyok nyomait a felmérők. A január második fele viszonylag enyhe is, ezért feltételezhetően a tőlünk északabbra költő állományok sem húzódtak le hazánkba telelni.

Az erdei fülesbagoly (Asio otus) főként rágcsálókkal táplálkozik, ezért kiváltképp hasznos madarak. A faj Magyarországon védett, eszmei értéke 50 000 Ft, állománya stabil.

Továbbra is várjuk a baglyokkal kapcsolatos információkat a bodoradam96@gmail.com e-mail címre.