Szalamandraevő kitridgomba

A foltos szalamandrára leselkedő legfőbb veszélyt a világszerte több helyen felbukkanó szalamandraevő kitridgomba (Batrachochytrium salamandrivorans) jelenti, ami a kétéltűek globális kereskedelmén keresztül jutott el Európába. A kórokozó az állatok testfelületén elszaporodva fekélyeket okoz, a bőr hámlásnak indul, és az állat rövid időn belül elpusztul.

Habár hazánkban a kór ez idáig nem ütötte fel a fejét, a kórokozó terjedésének megállítása érdekében Magyarországon 2017 júliusa óta tilos a szalamandrafélék (Salamandridae) és a szögletesfogsorú-gőtefélék (Hynobiidae) bármely fajának, valamint a koreai hasadékszalamandrának (Karsenia koreana) forgalmazása, tartása és tenyésztése. Ezen fajok 2017 júliusa előtt beszerzett egyedei életük végéig még megtarthatóak, de szaporításuk már illegálisnak minősül.

BSal fertőzés okozta sebek egy foltos szalamandrán (fotó: Frank Pasman)

Az MME KHVSZ rendkívül fontosnak tartja a BSal terjedésének megakadályozását, ezért minden hobbiállattartót arra kér, hogy tartózkodjon a potenciális hordozók akvaterráriumi tartásától. A gomba víz útján és az állattartáshoz használt segédeszközökön megtelepedve is kijuthat a szabadba, beláthatatlan természeti károkat okozva.

Másik fontos védekezés, hogy nem fogjuk meg a szalamandrákat puszta kézzel, csak steril érintkezést biztosító kesztyűt viselve (Mivel védett állat, ezért erre egyébként is csak az engedéllyel rendelkezőknek van jogosultsága). Ezen kívül a túrázáshoz és felmérésekhez használt felszerelés megtisztítása és fertőtlenítése is fontos feladata a felelősségtudatos természetjárónak, elkerülendő a nem kimutatott kitridgomba állományok közötti behurcolását. Holland kollégák készítettek egy a BSal-t és a fertőtlenítési eljárásokat bemutató kiadványt, melyet lefordítottunk és próbálunk eljuttatni az érintettekhez. Honlapunkról is letölthető ide kattintva, illetve alábbi képeken tekinthető meg:

Az Év kétéltűje program keretében 2019 során az ország több régiójában tervezünk felméréseket az esetleges gombafertőzés korai észlelése érdekében, melynek eredményéről majd tájékoztatjuk az érdeklődőket. Kampányunkat az Agrárminisztérium Zöld Forrás pályázatának támogatásával hajtjuk végre.