2018.12.17

"Kezdő madarász vagyok" Képzés-Székesfehérvár

A Magyar Madártani Egyesület Fejér Megyei Helyi Csoport két napos képzést hirdet "Kezdő madarász vagyok!" címmel, amely az ország több pontján eddig nagy sikert aratott. A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába.

Kik vehetnek részt a képzésen?

14 éves kortól bárki, MME tagságtól függetlenül. A részvételnek nem feltétele az előzetes madártani ismeret, távcső vagy madárhatározó megléte.

Ki tartja a képzést?

A kétnapos képzést az MME Fejér Megyei Helyi Csoportjának évek óta madarászó lelkes önkéntesei tartják. A képzés során mindannyian arra törekednek majd, hogy minden érdeklődőt rácsodálkoztassanak a természet szépségeire a madarak rendkívül izgalmas világán keresztül, melyet egy jó hangulatú, gyakorlatias oktatás keretein belül képzelnek el.

A képzés időpontja

2019. január 26. (szombat) 10.00-16.00
2019. január 27. (vasárnap) 9.00-13.00

A képzés helye és a résztevők száma

Az elméleti képzés helye: Székesfehérvár Budai út 43, Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campus

A gyakorlati képzés, a terepi nap helyszíne: Székesfehérvári Sóstó Tanösvény (bővebb információ a helyről az elméleti napon)

A részvevők száma korlátozott, 20 fő.

A képzés programja

A szükséges tudásanyag elsajátítása és a közös terepi gyakorlás érdekében a képzést két külön hétvégi napon szervezzük.

I. (elméleti) nap

•8:00-8:30 Résztvevők bemutatkozása, a képzési tematika ismertetése
•8:30-9:30 I. rész: Kik is azok a madarászok? [miért éppen a madarak, a hazai madártan és az MME, a madarászat típusai]
•9:30-10:30 II. rész: Hogyan kezdjek bele? [felszerelések, ruházat, biztonság, etika, megfigyelések rögzítése]
•10:30-11:00 Szünet
•11:00-12:00 III. rész: Ismerkedés a madarakkal [életmód, testfelépítés, földrajzi elterjedés, előfordulás]
•12:00- 13:00 IV. rész: Ismerkedés a madárhatározóval I. – az első oldalak [a madártest részei, jelek, szimbólumok, fogalmak, az elterjedési térkép]
•13:00-14:00 V. rész: Ismerkedés a madárhatározóval II. – a keresett faj megtalálásának titka [a határozó felépítése, rendszertan, határozási alaptechnikák, közös gyakorlás]

II. (terepi) nap

•    10:00- 15:00

Vezetett madármegfigyelés a képzés résztvevőivel, az előző alkalommal tanult elmélet átültetése a gyakorlatba: a csapat lassan együtt haladva keresi (szemmel és füllel) a madarakat. Ha valaki lát valamit, akkor a tanultak szerint odairányítja a többiek figyelmét;
a terepi vezető a tanult segítő fogalmakkal instruálja a részvevőket a madár megkeresésére és meghatározására a határozóban, közben felhívja a figyelmet az adott faj egyéb viselkedési jellegzetességeire, sajátosságaira (hol mozog és hol nem, magányos vagy csoportos stb.).
Megbeszélik, ütköztetik a véleményeket, végül jó eredményre jutnak.

A képzés ára

MME tagok számára (érvényes tagkártyával rendelkezők) 10 000 Ft/képzés (2 nap).Nem tagok számára 12 000 Ft+Áfa= 15 240 Ft/ képzés (2 nap).
A tagság a képzésre jelentkezéssel párhuzamosan is elindítható, így az érdeklődő a kedvezményes tagi árat veheti igénybe!

Fizetési mód: átutalással a jelentkezési határidőig a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 11712004-20011215 számlaszámára. A közleménybe kérjük, tüntessék fel, hogy „Székesfehérvár képzés”, továbbá a jelentkező nevét.

A jelentkezés módja

  • E-mailben 2019. január 19-ig a mme9hcs@datatrans.hu címen, az esetleges kérdéseket is erre a címre várjuk. Kérjük megadni a jelentkező nevét, email címét és telefonszámát.
  • A fenti email címről kapott igenlő válasz után a jelentkezés a befizetéssel válik érvényessé.
  • A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében tudjuk fogadni, amennyiben határidő előtt betelik a létszám, a jelentkezéseket lezárjuk!
  • Csak olyan jelentkezést áll módunkban elfogadni, ami a teljes képzés két napjára szól.
  • Lemondás esetén befizetett képzési díjat sajnos nem áll módunkban visszafizetni.