Kezdő madarász képzés IFIKNEK-Székesfehérvár

Az MME Fejér Megyei Helyi Csoportja két napos képzést hirdet tizenévesek részére Kezdő madarász címmel. A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába.

Kik vehetnek részt a képzésen?

Erre a képzésre 10-16 éves fiatalokat várunk, MME tagságtól függetlenül. A részvételnek nem feltétele az előzetes madártani ismeret, távcső vagy madárhatározó megléte.
 
Ki tartja a képzést?
A kétnapos képzést az MME Fejér Megyei Helyi Csoportjának évek óta madarászó lelkes önkéntesei tartják. A képzés során mindannyian arra törekednek majd, hogy minden érdeklődőt rácsodálkoztassanak a természet szépségeire a madarak rendkívül izgalmas világán keresztül, melyet egy jó hangulatú, gyakorlatias oktatás keretein belül képzelnek el.
 
A képzés időpontja
2024. április 06. (szombat) 10.00-16.00
2024. április 07. (vasárnap) 9.00-13.00
 
A képzés helye és a résztevők száma
Az elméleti képzés helye: Székesfehérvár, Sóstó Vadvédelmi Központ, Szárcsa utca.
A gyakorlati képzés, a terepi nap helyszíne: Székesfehérvári Sóstó Tanösvény (bővebb információ a helyről az elméleti napon)
 
A részvevők száma korlátozott, 20 fő.
 
A képzés programja
A szükséges tudásanyag elsajátítása és a közös terepi gyakorlás érdekében a képzést két külön hétvégi napon szervezzük.
I. (elméleti) nap
• 10:00-10:30 Résztvevők bemutatkozása, a képzési tematika ismertetése
• 10:30-12:00
I. rész: Kik is azok a madarászok? [miért éppen a madarak, a madarászat típusai, a hazai madártan és az MME]
II. rész: Hogyan kezdjek bele? [felszerelések, ruházat, biztonság, etika, megfigyelések rögzítése]
• 12:00-12:30 Szünet
• 12:30-13:00
III. rész: Ismerkedés a madarakkal [életmód, testfelépítés, földrajzi elterjedés, előfordulás, MME Nomenclator Bizottság]
• 13:30- 14:30
IV. rész: Ismerkedés a madárhatározóval I. – az első oldalak [a madártest részei, jelek, szimbólumok, fogalmak, az elterjedési térkép]
• 14:30-16:00
V. rész: Ismerkedés a madárhatározóval II. – a keresett faj megtalálásának titka [a határozó felépítése, rendszertan, határozási alaptechnikák, közös gyakorlás]
 
II. (terepi) nap
• 10:00- 13:00
Vezetett madármegfigyelés a képzés résztvevőivel, az előző alkalommal tanult elmélet átültetése a gyakorlatba:
- a csapat lassan együtt haladva keresi (szemmel és füllel) a madarakat;
- ha valaki lát valamit, akkor a tanultak szerint odairányítja a többiek figyelmét;
- a terepi vezető a tanult segítő fogalmakkal instruálja a részvevőket a madár megkeresésére és meghatározására a határozóban, közben felhívja a figyelmet az adott faj egyéb viselkedési jellegzetességeire, sajátosságaira (hol mozog és hol nem, magányos vagy csoportos stb.);
- közben megbeszélik, ütköztetik a véleményeket, végül jó eredményre jutnak.
 
A jelentkezés módja
Március 20-ig az alábbi google űrlap kitöltésével https://forms.gle/x2v1XMt46HTB2YbF7. Az űrlap kitöltése után felvesszük a kapcsolatot a jelentkezővel, és emailen küldjük a számlát. A jelentkezés a számla befizetésével válik érvényessé. A befizetett részvételi díjat lemondás esetén nem áll módunkban visszafizetni. A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében tudjuk fogadni, amennyiben határidő előtt betelik a létszám, a jelentkezéseket lezárjuk! Csak olyan jelentkezést áll módunkban elfogadni, ami a teljes képzés két napjára szól (szállást nem tudunk biztosítani). 
Kérdés esetén kontakt: Molnár Máté molnar.mate@mme.hu
 
A képzés ára
MME tagok számára (érvényes tagkártyával rendelkezők) 20 000 Ft/képzés (2 nap).
Nem tagok számára 28 000 Ft/ képzés (2 nap).
A tagság a képzésre jelentkezéssel párhuzamosan is elindítható, így az érdeklődő a kedvezményes tagi árat veheti igénybe!