2013.01.18

Kerecsensólyom költési eredmények 2012


Kerecsensólyom fiókák (Fotó: Bagyura János)

2012-ben is folytatódott a kerecsensólyom országos állományának felmérése, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vezetésével futó „A kerecsensólyom  védelme ÉK-Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában” (LIFE09/NAT/HU/000384) program keretében. 


A Magyar Madártani Egyesület Kerecsensólyom-védelmi Munkacsoportja a nemzeti parkoknál dolgozó kollégákkal közösen tavaly 164 fészket foglaló párt derített fel, melyek közül 131 pár sikeresen költött. Összesen 418 fiatal kerecsen kirepülését dokumentálták. Az átlagos fészekalj három fiókából állt, de 15 párnak is sikerült 5 utódot felnevelnie.

Országosan a kerecsensólymok száma mintegy 241-245 párra tehető. Becsült világállományuk legfeljebb tizenkétezer pár, de a Kárpát-medencén kívül, már évtizedek óta folyamatosan csökken.


Kerecsensólyom fiókák műfészekben (Fotó:Bagyura János)
Kerecsensólyom fiókák műfészekben (Fotó:Bagyura János)


A szakemberek beszámolója szerint továbbra is kedvelt fészkelőhelyek a nagyfeszültségű villanyoszlopok, a hazai állomány jelentős része a MAVIR nagyfeszültségű oszlopaira kihelyezett mesterséges fészekben költ. A felmérések szerint az ilyen költőládákban a madarak nagyobb sikerrel nevelik fiókáikat.


Kerecsensólyom (Fotó: Bagyura János)
Kerecsensólyom (Fotó: Bagyura János)


További részleteket olvashatnak a felmérések eredményeiről és a Kerecsensólyom-védelmi programról itt >>Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!


Szenczi Péter