2008.03.09

Kedvenc Madarászhelyem! - Monitoring programok

Itt a tavasz, s vele visszatérnek kedvenc madaraink is. Ha valaki a spontán megfigyeléseit egy kicsit "hasznosabbá" szeretné tenni, akkor itt a lehetőség, hogy csatlakozzon a Kedvenc Madarászhelyem (KM) elnevezésű programunkhoz!

A KM a többi monitoring programtól (MMM, RTM), alapvetően abban különbözik, hogy a kezdő madarászok is bátran csatlakozhatnak a felmérők népes táborához. Elég élőhely típusonként (erdei, agrár, vizes) 3-4 madárfajra koncentrálni. Ráadásul a felmérendő területet is magunk választhatjuk ki, tehát, ugyanabba a kedvelt erdőbe, parkba, mezőre vagy tóhoz megyünk ki felméréseket végezni, ahová eddig is jártunk! A munkát segítendő, a jelentkezők számára egy ingyenes, DVD-t, CD-t, illetve egyéb módszertani kiadványokat tartalmazó csomagot állítottunk össze. Gondoltunk a madártanban jártasabb felmérőkre is, ők az adott terület teljes madárfaunáját felmérhetik.

Mi a teendőnk, ha csatlakozni szeretnénk? Jelentkezni kell a mellékelt szóróanyag segítségével, vagy a cikk alján található elérhetőségek egyikén!

Több információt szeretne a programról? A következő web oldalakon lehet tájékozódni: www.iba.mme.hu, www.mme-monitoring.hu, emellett érdeklődhet telefonon és email-en is.

Mi az a madármonitoring? Olyan programok, amelyek során a felmérők rendszeresen (évről - évre), meghatározott és azonos módszertan alapján végeznek megfigyeléseket megfelelően kijelölt mintaterületeken.

Milyen egyéb monitoring programokhoz csatlakozhat?

Mindennapi Madarak Monitoringja (MMM): célja a gyakori, jól ismert fészkelő madaraink állományában bekövetkező változások hosszú távú nyomon követése. A program jelentőségét mutatja például, hogy az adatai felhasználásával készített indexekre, az EU elvárásai miatt, ma már a Központi Statisztikai Hivatal is igényt tart.

Ritka és Telepesen fészkelő madarak monitoringja (RTM): célja a Magyarországon fészkelő ritka, veszélyeztetett és a telepesen fészkelő madárfajok állományának becslése, és a létszámukban bekövetkező változások nyomon követése évről-évre.

Bármelyik programmal kapcsolatos kérdésekkel forduljon hozzánk bizalommal:

Nagy Károly
nagy.karoly@mme.hu
06/30/906-6285

Papp Ferenc;
papp.ferenc@mme.hu
06/20/569-8607

A projekt Magyarország-Szlovákia-Ukrajna Szomszédsági Programban, az Európai unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg.