2015.03.21

Indulás előtt a dél-afrikai "vércse-expressz"

A tavasz nem csak Európában, de majd' tízezer kilométer távolságban, Dél-Afrikában, az ott telelő, jeladóval felszerelt kék és amuri vércséink körében is érezteti hatását.


A februári beszámolónk óta eltelt öt hét alatt látszólag nem történt látványos változás a hét kék vércse, és a két amuri vércse mozgásában. Ez a változatlanság azonban csak látszólagos, hiszen a Magyarországra készülő kék vércsék közül hat egy alig 60 km sugarú körön belül gyülekezik Angola középső részén. Dr. Palatitz Péter, a kékvércse-védelmi LIFE+ program vezetője szerint jó eséllyel a világ kékvércse-állományának túlnyomó része tartózkodik ezen a helyen, a költőterületre indulás előtti utolsó felkészülési napokat táplálkozással, pihenéssel töltve.

Kék vércséink közül egyedül "Ákos" maradt azon a botswanai, a mostani angolai gyülekezőtől mintegy ezer kilométerre, délkeletre húzódó telelőterületen, ahol az elmúlt három hónapját töltötte. Ez a helyzet nem csak nagyon gyorsan változhat, de érdekes lesz megfigyelni, hogy a madár innen indul-e haza, vagy előtte ő is ellátogat a többiek által megjelölt területre.

A két amuri vércse az elmúlt hónapokat ugyan azon a helyen, Botswanában és a Dél-Afrikai Köztársaság területén töltötte. Mindazonáltal a hím, "Naga", március 19-én északkeletnek indult, és két nap alatt mintegy ezer kilométert megtéve Zimbabwe északi térségeiben jár. Az elkövetkező napokban kiderül, hogy ez már tartós vonulási mozgás-e vagy csak ráérős elmozdulás-e.

Akit érdekel a két faj viselkedése vagy a madarak vonulása, azoknak érdemes lesz akár napi gyakorisággal felkeresni a setellitetracking.eu oldalt a madarak nyomon követéséhez.

A májusban lezáruló tavaszi vonulást követően részletes elemzésekkel tekintünk majd vissza az egyes madarak repülési stratégiájára, az ezek között felfedezhető mintázatokra, hasonlóságokra és különbségekre.

 

Folytatása következik ...

Orbán Zoltán

A ”Kék vércse védelme a Kárpát-medencében” (LIFE11 NAT/HU/000926)
programot az Európai Unió LIFE alapja támogatja.

A ”Kék vércse védelme a Kárpát-medencében” (LIFE11 NAT/HU/000926) program
partnerei: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (projekt koordinátor),
a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság,
a Magyar Természettudományi Múzeum, a Raptor Protection of Slovakia és a
The State Nature Conservancy of the Slovak Republic

www.falcoproject.eu