2020.03.13

Hunyorok

Hazánkban három hunyorfaj él, vagy úgy is mondhatnánk, hogy hazánk területén három hunyorfaj osztozik. Ugyanis e három rokon faj úgy jöhetett létre, hogy közös ősük különböző populációi egymástól földrajzilag elkülönülten fejlődtek és terjedtek tovább.

A pirosló hunyor (Helleborus purpurascens) elterjedésének nyugati szegélye található Magyarország területén, főként az Északi-középhegységben találkozhatunk vele, de a Dunazug-hegységben is előfordul. A kisvirágú hunyor (Helleborus dumetorum) a Dunántúlon fordul elő, míg az illatos hunyor (Helleborus odorus) elterjedésének északi szegélye van nálunk, a Dél-Dunántúlon, például a Mecsekben találkozhatunk vele.


Pirosló hunyorral gyógyított disznó lyukas füle (Fotó: Babai Dániel)

A hunyorok erősen mérgezők, de a népi gyógyászatban egyes fajokat humán- és állatbetegségek esetén is használtak. Gyimesben a pirosló hunyor gyökerével még a közelmúltban is kezelték a házisertést. Ha egy állat étvágytalan volt, árral kilyukasztották a fülét és egy darab - népi nevén - eszpenz gyökeret húztak bele. Az állat ettől rendszerint jobban lett, viszont a gyökér körüli szövetei elhaltak, így lyukas maradt a füle.


Pirosló hunyor (Fotó: Koscsó Gábor)
(Egy további fotóért kattints a képre!)

Az illatos hunyor már télen is nyílik, enyhe teleken akár december és január hónapokban is láthatjuk virágzó példányait. A másik két hunyorfaj rendszerint tél végén kezd nyílni, de enyhe időjárás esetén náluk is kezdődhet korábban a virágzás.

 

Írta: Dr. Benedek Veronika