2024.09.05

Megszületett a rákosi viperák új generációja – a Rákosi Vipera Napján Te is találkozhatsz velük!

Újszülött rákosi vipera (fotó: Halpern Bálint)

Újszülött rákosi vipera (fotó: Halpern Bálint)

Az idén 20 éves fennállását ünneplő Rákosi Vipera Védelmi Központban a nyár folyamán 40 nőstény összesen 523 utódja – 261 hím és 262 nőstény – jött a világra, és ezzel a jubileumi évben, 2024. július 24-én megszületett a fajmegőrzést célzó tenyésztési program 5000. rákosi viperája is.

Az idei nyáron született kígyók átlagos tömege 2,6 g, átlagos hosszuk 14,5 cm volt. Az átlagos alomméret, az utóbbi 4 évben tapasztaltakhoz hasonlóan idén – a korábbi évek átlagán felüli – 13 egyed volt, mely jól szemlélteti, hogy a tartási körülmények javítását célzó beavatkozásaink –a kültéri terráriumok megújítása, a férőhelyek számának növelése, a többféle táplálék és bőséges táplálékkínálat biztosítása – sikerrel jártak.

A korán beköszöntött tavasz és az idei nyáron tapasztalt hőség hatására a születések kb. 2 héttel hamarabb kezdődtek a szokásosnál, míg az átlagos vemhességi idő a korábbi évekhez hasonlóan 108 nap volt. A Központban élő kígyók számára a hosszan tartó száraz, esőmentes, kánikulai időszakokat rendszeres locsolással és friss víz folyamatos biztosításával tettük elviselhetőbbé.
Az idei utódnemzedékkel együtt az eltelt két évtized alatt 5419 kígyó látta meg a napvilágot a Központban. A tenyésztésben eddig 178 ivarérett nőstény vett részt, akik összesen 536 almot, almonként átlagosan 10 kisviperát hoztak a világra. Az itt született és felnevelt állatok jó része már a faj számára fenntartott élőhelyeken, a szabad természetben élnek. Erről bővebben ebben a korábbi hírünkben lehet olvasni: 
https://www.rakosivipera.hu/2024/07/09/fajmegorzesi-programunk-tortenelmi-pillanatai/
 

Újszülött rákosi vipera súlymérése (fotó: Egerer Anna)

Újszülött rákosi vipera súlymérése (fotó: Egerer Anna)

Aki szeretne testközelből megismerkedni egy rákosi viperával és szeretne többet megtudni erről az Európában egyedülálló fajmegőrzési programról, látogasson el szeptember 7-én 9 órakor a Rákosi Vipera Védelmi Központba, ahol a megújult tanösvényen vezetett túrán, és szakvezetésen vehetnek részt az érdeklődők. A Központ szintén megújult oktatóépületében látogatóinkat előadással, filmvetítéssel, a kicsiket játszósarokkal várjuk.
A túrára az alábbi linken lehet jelentkezni: https://www.knp.hu/hu/programok/kirandulas-a-rakosi-vipera-napja-alkalmabol-612

A Szegedi Vadasparkban délután 14:30-tól az ott élő rákosi viperák minden évben esedékes őszi súly és hosszmérésére kerül sor, melynek alkalmával a látogatók testközelből is megismerkedhetnek ezzel a ritka, fokozottan védett hüllővel. A Vadasparkban egész nap üzemelő standunknál bővebben is tájékozódhatnak a fajvédelmi programról és kapcsolódó tevékenységeinkről.

Az Ócsai Tájházban családi nap keretében ismerkedhetnek meg a rákosi viperák, valamint az egykor a környéken élt pákászok világával, és betekintést nyerhetnek az Ócsai Madárvárta Egyesület munkájába. A gyerekek különböző alkotó kézműves foglalkozásokon vehetnek részt.
Bővebb információ az ócsai programról: https://fb.me/e/3YvYRHwgN

Ha pedig valaki az ország más pontján szeretne többet megtudni erről a különleges állatról és a tenyésztési programról, akkor a Kecskeméti Vadaskertben, valamint a Győri Xantus János Állatkertben is megtalálja kollégáinkat ismeretterjesztő standjainknál. A Fővárosi Állat- és Növénykertben pedig a Mérgesházban 13:00 órakor kezdődő szakvezetésen ismerkedhetnek meg az itt lakó rákosi viperákkal és más mérgeskígyó fajokkal, illetve az itt zajló munkával.