2024.05.09

Magyar gyűrűs székicsér Ukrajnában

Magyar gyűrűs székicsér Ukrajnában (Fotó: Ihor Samochin)

Magyar gyűrűs székicsér Ukrajnában (Fotó: Ihor Samochin)

2024. május 5-én egy magyar gyűrűs székicsért figyeltek meg Ukrajnában, Kijevtől nem messze. Ez az első magyar gyűrűs székicsér, ami megkerült külföldön.

A madarat fiókakorában gyűrűzték 2023 júliusában, Kisújszállás határában (Jász-Nagykun-Szolnok megye, Kiss Ádám). A fémgyűrű mellé zöld, kódos színes gyűrűt is kapott a madár, ez segítette most a fényképekről történő egyedi azonosítást. Az eset érdekessége, hogy a gyűrűs székicsért az elterjedési területén kívül figyelték meg, Ukrajnában ez a madárfaj csak a Fekete-tenger partvidékén fészkel.

A madarat fiókakorában gyűrűzték 2023 júliusában, Kisújszállás határában (Kiss Ádám, Jász-Nagykun-Szolnok megye). A fémgyűrű mellé zöld, kódos színes gyűrűs is kapott a madár, ez segítette a fényképekről történő beazonosítást. Az eset érdekessége, hogy a gyűrűs székicsért az elterjedési területén kívül figyelték meg, Ukrajnában ez a madárfaj csak a Fekete-tenger partvidékén fészkel. Magyarországon eddig összesen 141 székicsért gyűrűztek, ebből 126 példányt fiókakorban. 2019-től jelölik itthon a székicséreke
Az Ukrajnában megfigyelt magyar gyűrűs székicsér megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

Magyarországon eddig összesen 141 székicsért gyűrűztek, ebből 126 példányt fiókakorukban. 2019-től jelölik itthon a székicséreket színes gyűrűkkel is, azóta 108 madárra került a zöld kódos jelölőgyűrű. Az itthoni jelölések a Hortobágyon és a Kiskunságban történtek. 
Korábban az itthon meggyűrűzött székicsérek közül nem került meg egy sem külföldön, csak belföldi megkerülések voltak. Egy 2019-ben, Romániában, a Fekete-tengernél jelölt példányt figyeltek meg 2020-ban, Karcag határában (Jász-Nagykun-Szolnok megye, Kiss Ádám)

Az Ukrajnában megfigyelt magyar gyűrűs székicsér
Az Ukrajnában megfigyelt magyar gyűrűs székicsér

További információ és megkerülési térképek a székicsérekről a Tudástár Magyarország madarai oldalon.
https://mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-glapra

Karcza Zsolt