2024.05.09

Kihirdetjük a 2024-es Madárbarát Település mintaprojekt nyerteseit!

madárbarát település

2024-ben ismét közzé tettünk egy felhívást, amelyben olyan települések jelentkezését vártuk, ahol a madár- és természetvédelmi beavatkozások még csak terv szinten léteznek, de szakszerű megvalósításukhoz segítségre van szükségük. 

A pályázat sikeresen lezajlott, nagyon köszönjük a pályázónak, akik időt és utánajárást nem kímélve készítették el a beadott anyagikat! Ezúton kérünk mindenkitől elnézést, hogy az értékelési folyamat elhúzódott!!

A bírálati folyamat során pontozási rendszert vezettünk be, amely a pályázati kiírásban is szereplő pontrendszert vette alapul. A beérkezett űrlapokat két munkatárs pontozta, és további két munkatárs szakmai ellenőrzést végzett, így alakult ki a végleges sorrend. 

A kiírt felhívást az "Országos madártani, természetvédelmi szemléletformálási és oktatási program az MME 50. éves jubileumi évében" (NPTF/673/2023) elnevezésű pályázatból van lehetősége az MME-nek megvalósítani, a projekt 5 település madárbarát eszközökkel, szaktanácsadással és egy tanösvénnyel való ellátását teszik lehetővé. 

A nyertes települések (vagy nagyobb városok esetén településrészek) az alábbiak: 

  • 500 fő népességig – Kissomlyó
  • 501-1500 fő népességig – Nádasdladány, Véménd
  • 1501-5000 fő népességig – Fehérvárcsurgó
  • 5001-100000 fő népességig – Balatonalmádi
  • 100 001 fő felett – nem érkezett pályázat

Most kezdődik a munka dandárja, hiszen minden településre ellátogatunk és közösen felmérjük, hogy a pályázatban kijelölt területre milyen és – a pályázati keretek között – mennyi természetbarát eszköz szükséges ahhoz, hogy a természetvédelmi célok is érvényesüljenek és a települések lakosai is találkozzanak ezekkel az otthon is egyszerűen megvalósítható berendezésekkel. 

Gratulálunk a nyerteseknek!