2024.03.28

Magyar gyűrűs vörös vércse Nigériában

Magyar gyűrűs vörös vércse Nigériában (megfigyelő: Haruna Mohammed Abubakar)

Magyar gyűrűs vörös vércse Nigériában (megfigyelő: Haruna Mohammed Abubakar)

Egy magyar gyűrűs vörös vércsét figyeltek meg Északkelet-Nigériában 2024. március 23-án (megfigyelő: Haruna Mohammed Abubakar).

A madárról fénykép készült, amin jól látható a színes műanyag gyűrűje, ez alapján lehetett azonosítani. Ezt a példányt elsőéves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártan (Ócsai Péter). Ez az első magyar gyűrűs vörös vércse, ami megkerült Nigériában. 

Magyar gyűrűs vörös vércse Nigériában (Madárgyűrűzési Központ)

A megfigyelt vörös vércse megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

A Magyarországon eddig meggyűrűzött több, mint harmincötezer vörös vércse közül 74 példány került meg külföldön, a legtöbb Közép-Európában és az Appennini-félszigeten. Korábban öt magyar gyűrűs vörös vércse került meg Afrikában, egy-egy madár Algériában (1993.), Egyiptomban (2023.), Líbiában (2020.), Mauritániában (2015.) és Tunéziában (2022.). A most, Nigériában megfigyelt példány az első, amit szabadon, a színes gyűrűje alapján azonosítottak.
A vörös vércse viszonylag gyakori fészkelő ragadozó madarunk. A hazai állománya részben állandó, részben rövid távú vonuló, telelőterülete a Mediterráneum. Az észak-európai fészkelő vörös vércsék Dél, Délnyugat-Európában telelnek, de kis számban a Szaharán túli területekre is eljutnak. 

További információ és megkerülési térképek a vörös vércsékről a Tudástár Magyarország madarai oldalon: 
https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-faltin

A vörös vércse megkerülési térképe az online EURING (www.euring.org) Eurázsia-Afrika Madárvonulási Atlaszban:
https://migrationatlas.org/node/1838

Karcza Zsolt