2024.03.24
Börzsönyi Helyi Csoport

Szombati testmozgással a gyurgyalagokért

gyurgyalag partfal_Vásony Petra

Március 23-án szombaton a Börzsöny Alapítvány, az MME Börzsönyi Helyi csoport és penci önkéntesek lelkes csapata gyűlt össze Penc határában egy kis szombat délelőtti wellnessre. A testmozgás ezúttal a gyurgyalagok/partifecskék érdekében történt, hiszen egy több évtizede elhanyagolt, azaz egy teljesen benőtt löszfalat kellett megszabadítani a növényzettől.

benövényesedett partfal_Vasony_Petra
benövényesedett partfal_tisztitas_Vasony_Petra

A partfalat teljesen eltakarják a megnőtt cserjék. 

Régebben a gyurgyalagok és partifecskék jellegzetes költőhelyei voltak a folyók magas partfalai, elsősorban a Duna, a Tisza, a Szamos és a Hernád mentén, manapság az állomány nagy része azonban a víztől távoleső, működő vagy bezárt homok- vagy löszbányákban költ. Egy ilyen kisebb löszfal van Penc közelében is, a területen már nem folyik kitermelés, így a fal előtti növényzet teljesen benőtte a területet. Az ilyen benövényesedett löszfalakat nem kedvelik a gyurgyalagok és partifecskék, mert a növényzet akadályozza a madarak szabad mozgását.

A szombati összefogás célja a növényzet eltávolítása volt, hogy a május elején visszatérő madarakat újra költésre alkalmas élőhely várja.

növényzet darálás_Vásony_petra
mulcsolás

A növényzet eltávolítását követően Penc Község Önkormányzata rendelkezésünkre bocsátott egy nagy teljesítményű ágdarálót, így a letermelt növényzetet azonnal ledaráltuk és a mulcsot elterítettük a területen, amivel késleltetni tudjuk az újbóli becserjésedést.


Az eseményen egy sztárfellépő is megjelent, a Nyugat-Cserhát jellegzetes karakterfaja, a ritka, fokozottan védett erdei pele is tiszteletét tette. A löszfalra belógó gyökerekről nézte, hogy mi ez a felfordulás, majd eliszkolt.

Nagyon köszönjük Penc Község önkénteseinek segítségét és Polgármester úr részvételét is az akcióban!