2024.03.14

Megalakult a madárbarát települések szövetsége


Budapest, 2024. március 14. − A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésével és támogatásával 28 település önkormányzata megalapította a Madárbarát Települések Országos Szövetségét. A szervezet célja, hogy elősegítse a települési madárvédelem ügyét és a természettel összhangban történő településfejlesztést

Az alapítók egy olyan közösséget alkotnak, akik vállalják, hogy lehetőségeik szerint a település életének minden területén figyelembe veszik az élővilág és benne a madarak megóvásának szempontjait, legyen az egy új beruházás, építkezés, zöldterület-kezelés és -fejlesztés, egy patakpart helyreállítása vagy lakossági szemléletformáló programok. 

A madárbarát települések megosztják egymással a jógyakorlataikat és arra törekszenek, hogy az egyre erőteljesebb urbanizáció mellett is fenntartsák és megőrizzék az ökológiai szempontból értékes élőhelyeket környezetükben, amelyek otthont, táplálékot, és szaporodóhelyet kínálnak a madaraknak és számos más élőlénynek is.

Mindez nemcsak a természetvédelem miatt fontos, hanem az emberi egészség szempontjából is. Egy olyan településen, ahol vannak élettel teli zöldterületek egyszerűen jobb élni, hisz ezek nemcsak gyönyörködtetik az embert, hanem árnyékkal, párologtatással mérséklik a hőhullámokat, megszűrik az egészségkárosító szálló port, teret adnak a feltöltődésre, rekreációs tevékenységekre és erősíthetik a helyi közösségeket. 

Ma, amikor az ökológiai és klímaválság hatásait a saját bőrünkön érezzük, létfontosságú, hogy a településeinket madárbarát és természetbarát módon fejlesszük, mert mindez a saját túlélésünk záloga is. 

Az alapítók: 
Abasár, Balatongyörök, Baracs, Csopak, Érd, Gyenesdiás, Győr, Halimba, Kemeneshőgyész, Kispest, Kóspallag, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Markaz, Mezőberény, Nádasd, Nádudvar, Nógrádmarcal, Öcsöd, Petőfiszállás, Pilisborosjenő, Pomáz, Pusztaberki, Pusztaszer, Sárkeresztes, Szügy, Törökbálint, Túrkeve, Vöröstó

Háttérinformáció:
A szövettség megalakulását számos előkészítő folyamat előzte meg. A LIFE NGO4GD(HU/000037) "Közösen a természetért" elnevezésű pályázat keretében az MME madárbarát település mintaprojekteket hozott létre, kihirdetésre került az év madárbarát települése, 2023. november 22-én lezajlott az első Madárbarát település konferencia, elkészült egy Madárbarát településfejlesztés online képzés és egy letölthető könyv “A települések madárbarát lehetőségei címmel”. 
 

További információ:
Frenyó Gábor, elnök 
Madárbarát Települések Országos Szövetsége
Telefon: 20/936-5024
E-mail: polgarmester@szugy.hu