2024.03.11

Egy gólyafészek 50 éve

A mihálygergei fészek a Google utcakép nézetén (2021. május)

A mihálygergei fészek a Google utcakép nézetén (2021. május)

Március közepe van, s a következő hetekben egyre több fehér gólya érkezik majd meg a hosszú afrikai telelésből a fészkéhez. Az MME ünnepi évében olyan gólyafészekről következik most egy rövid történet, amelynek 50 éve ismerjük a sorsát. Egészen pontosan tavaly volt 50 éve, hogy minden költésről vannak adataink a Gólyales adatbázisunkban.

Van egy gólyafészek a Nógrád vármegyei Mihálygergén, ami az adatok szerint 1973-ban épült, s 1974 óta költenek benne fehér gólyák. (Állítólag, amióta bevezették az áramot a faluba, azaz 1957 óta volt fészek ezen a helyen, de erről nincsenek adataink.)

Ez talán még nem annyira különleges, hiszen biztosan sok helyen van 50 vagy akár 70 éve ismert gólyafészek. Ami ezt a fészket érdekessé teszi, hogy 1974 óta a faluban lakók minden évben rögzítették a fészekben történteket, ezek az adatok el is jutottak hozzánk, s minden fontos esemény meg is található adatbázisunkban.

1974-1999 között Gordos János, majd 2000-től Rácz István helyi lakos rögzítette a főbb eseményeket, s a Nógrád megyei Helyi Csoportunk aktív megfigyelői, Egyed Pál és Papp Ferenc töltötte fel az adatok nagy részét adatbázisunkba. Ezúton is köszönet illeti őket!

A mihálygergei fészek a Gólyales adatbázis térképén
A mihálygergei fészek a Gólyales adatbázis térképén
Részlet a fészekről írt naplóból
Részlet a fészekről írt naplóból

Mit tudunk erről a fészekről:

  • Ez Mihálygerge egyetlen gólyafészke, a Rákóczi út 33. szám alatt, a Béke út sarkán, az Általános Iskolával szemben.
  • Egy beton oszlopon, abból is a legstabilabban álló ún. „A” típusú oszlopon van, s két irányban szabad légvezeték, két irányban pedig szigetelt kábeles leágazások vannak.
  • Ahogy sok hazai gólyafészeknél, sajnos itt is vannak a közelben veszélyes oszlopok (trafó és felső állású szigetelők).
  • 50 év költési adata és 165 napi megfigyelési adata (a gólyák megérkezése, párzás, fiókák kikelése és kirepülése) áll rendelkezésünkre. Ezekből az adatokból például láthatjuk hogyan változott 50 év alatt az első gólyák megérkezésének dátuma, vagy az egyes években kirepült fiatalok számát is. 95 fióka repült ki 50 év alatt, ami átlagosan 1,9. Persze nem volt minden évben sikeres a költés. 36 évben repültek ki fiókák a fészekből, ha csak ezeket az éveket vizsgáljuk, akkor a kirepülő fiókák száma átlagosan 2,6 volt.
Így változott Mihálygergén az első gólya megérkezésének napja az elmúlt 50 évben. Az Y tengelyen a január 1-től számolt napok száma látható.
Így változott Mihálygergén az első gólya megérkezésének napja az elmúlt 50 évben. Érdekes, hogy az 1970-es években hamarabb érkezett az első, mint az azt követő évtizedekben. Az Y tengelyen a január 1-től számolt napok száma látható.
A kirepült fiókák számának alakulása 50 év alatt
A kirepült fiókák számának alakulása 50 év alatt


FELHÍVÁS!
Ha ismer olyan gólyafészket, amelynek hasonlóan hosszú története van, s a megfigyelések adatai is hozzáférhetők, de a Gólyales adatbázisban még nem találhatók meg, akkor szívesen vesszük, ha feltölti azokat! Előre is köszönjük!

Nagy Károly