2024.02.28

Újabb fontos lépés a Természet-helyreállítási Törvénnyel kapcsolatban

fák

Az Európai Parlament ma elfogadta a Természet-helyreállítási Törvényt (Nature Restoration Law – NRL), abban a formában, amelyről az európai trialógus (az EU döntéshozó testületeinek hármasa, a Tanács, a Parlament és a Bizottság) megállapodott korábban. A jogszabály megszületésének folyamatában több mint 1 millió polgár, vállalkozás, tudós és nem kormányzati szervezet véleménye is tükröződik.

Ahogy az MME korábban erről hírt adott , a jogszabály történelmi jelentőségű: érdemi megoldás a természeti rendszereket érintő problémákra, az ökológiai válságra, amely a madarakat, természetet kedvelők számára is egyértelmű, naponta tapasztalható tény. Keserű öröm, hogy az ökológiai rendszerek állapotának romlása, az élő környezet pusztulása végre elérte a politikai ingerküszöböt, és mára meghatározó, a klímaváltozás témájával egyenrangú politikai üggyé is vált.

A Természet-helyreállítási Törvény azonban nem csupán a természetről szól, hiszen  az elmúlt évek aszályos időszakait, rekord melegeit nem csak a kétéltűek és a madarak sínylették meg hanem a mezőgazdaságban dolgozók is tapasztalhatták, jelentős gazdasági kiesést okozva. A Natura 2000 hálózat önmagában nem képes ellensúlyozni az élőhelyek jelentős részén zajló negatív változásokat: az ökológiai válság fékezéséhez helyre kell állítani a leromlott állapotú élőhelyeket, és a lehető legnagyobb területeken kell bevezetni és támogatni a természetkímélő, az élő rendszerek helyreállításának irányába ható gazdálkodási formákat. Ezt a célt szolgálja a megszülető EU-s szabályozás.

A természet helyreállításáról szóló törvény történelmi lehetőséget biztosít, hogy a természetet visszahozzuk Európába. Egy olyan időszakban, amikor a kontinenst áradások, aszályok és tüzek sújtják, ez a törvény segíteni fog egy biztonságosabb és egészségesebb jövő biztosításában az európaiak számára. A folyamat utolsó lépése az lesz, hogy a mai parlamenti szavazás után a tagállamok kormányai is hivatalosan jóváhagyják a jogszabályt idén tavasszal, április-májusban.