2024.02.21

Magyar gyűrűs fehér gólya Ománban

Magyar gyűrűs fehér gólya Ománban (Fotó: Tuomas Syrjä)

Magyar gyűrűs fehér gólya Ománban (Fotó: Tuomas Syrjä)

Egy magyar gyűrűs fehér gólyát figyeltek meg idén február 15-én, Ománban (megfigyelő: Tuomas Syrjä). Ez a második magyar gyűrűs példány az arab országban.

A most megfigyelt madarat fiókakorában gyűrűzték, két fészektestvérével együtt, Akasztó településen (Bács-Kiskun megye, Sápi Tamás). A megfigyelés helye az Arab-tenger partvidéke, Szalála település határában volt. A madár azonosítása a színes műanyag gyűrűjén lévő kód alapján történt. A megfigyelő egy finn madármegfigyelő volt.

Fehér gólya Ománban
Az Ománban megfigyelt fehér gólya megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

 

Korábban, 1912-ben került kézre magyar gyűrűs fehér gólya Ománban, az Ománi-öböl partvidékén, Maszkat határában. Azt a madarat Schenk Jakab gyűrűzte, Bellye településen (ma Horvátország). A két ománi megkerülésen kívül nincs más fehér gólya adatunk az Arab-félsziget területéről.

Omanban_megfigyelt_golya_megfigyelesi_helye_Tuomas_Syrja
A megfigyelés helye egy szennyvízülepítő (Fotó: Tuomas Syrjä)

 

A hazai fészkelő fehér gólyák délkeleti irányban vonulva, a Boszporuszt átszelve hagyják el Európát és Kis-Ázsián, majd a Földközi-tenger keleti partvidékén vonulnak Afrika felé. A legtöbb madár egy földrajzi léptékben mérve szűkebb sávban vonul, a legalkalmasabb élőhelyeket, táplálkozóterületeket - manapság szeméttelepeket - követve, de az állomány kis része ettől távolabbra is elsodródik. A két, Ománban megkerült Kárpát-medencei madár a legmesszebb elmozdult fehér gólya, a keleti irányban.

További információ és megkerülési térképek a fehér gólyákról a Tudástár Magyarország madarai oldalon:

https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-ciccic

A fehér gólya megkerülési térképe az online EURING (www.euring.org) Eurázsia-Afrika Madárvonulási Atlaszban:

https://migrationatlas.org/node/1833

Karcza Zsolt