2024.02.01
Vízimadár-védelmi Szakosztály

Beszámoló a 2024-es országos sirály-felmérés januári eredményeiről

Repülő öreg sztyeppi sirály a szegedi szeméttelepen ( Fotó: Barkóczi Csaba)

Repülő öreg sztyeppi sirály a szegedi szeméttelepen ( Fotó: Barkóczi Csaba)

Az MME Vízimadár-védelmi Szakosztálya szervezésében,- 2024. január közepén, a télközepi vízimadár-monitoring keretében-, 2024. január 11-17-e között sor került a telelő sirálycsapatok országos felmérésre. A felmérés során összesen 40.621 sirály került be a leltárba. Több érdekes faj került elő, amelyek alapján érdekes képet kaphattunk a nagytestű sirályfajok országos eloszlásáról.

Elkészült a januári sirály szinkron összegzése. A felmérésre 2024. január 11-17. között került sor. Az ország kereken 40 területe került bejárásra, melyek közül 16 szeméttelep volt.

Öreg viharsirály vetési varjakkal és dankasirályokkal (Fotó: Pitó Andor)
Öreg viharsirály vetési varjakkal és dankasirályokkal (Fotó: Pitó Andor)

Több jobb faj is előkerült és érdekes képet kaphattunk a nagytestű sirályok országos eloszlásáról is. A szeméttelepen meghatározott arányokat az éjszakázóhelyekre mindig legalább három, a legközelebbi szeméttelepen tapasztaltak alapján határoztam meg. 

Öreg sztyeppi sirály ( Fotó: Barkóczi Csaba)
Öreg sztyeppi sirály ( Fotó: Barkóczi Csaba)

A módszertanhoz még annyi kiegészítést tennék, hogy több „sirályos hely” kimaradt felmérésből. Ez amiatt van, mert előzetesen beszéltem helyi emberekkel és jelezték, hogy a tartós éjszakai fagyok miatt nincsenek a térségben sirályok.

Ilyen helyszínek voltak a kiskunsági szikesek, a vas megyei bányatavak és szeméttelepek, illetve a magas vízállás miatt a Dunáról is mindenki azt jelezte, hogy nincs komoly éjszakázóhely ott sem.
Összesen 40.621 sirály került be a leltárba. A táblázatban felsoroltakon túl három „heinei” került elő három különböző szeméttelepen (Debrecen, Királyszentistván, Tiszafüred), kettő szibériai heringsirály (Larus fuscus heuglini) a csalai szeméttelepen, összesen négy kis sirály (Hydrocoloeus minutus) a Balatonon és a szegedi Fehér-tavon, valamint a már hosszú idő óta a Balatonon tartózkodó halászsirály (Ichthyaetus ichthyaetus) is.

Kis sirály a szegedi Fehér-tavon ( Fotó: Tokody Béla)
Kis sirály a szegedi Fehér-tavon ( Fotó: Tokody Béla)

 

Halászsirály ( Larus ichyaetus) a Balatonon ( Fotó: Szász Előd)
Halászsirály ( Larus ichyaetus) a Balatonon ( Fotó: Szász Előd)

 

1. táblázat: Sirályfajok országos eloszlása
1. táblázat: Sirályfajok országos eloszlása
1. ábra: A sirály-csapatok eloszlása az országban
1. ábra: A sirály-csapatok eloszlása az országban A sirályok az alábbi ábrán látható módon szóródtak az országban. Nyékládházán éjszakázott a legtöbb sirály a felmérés ideje alatt és a mellette található hejőpapi szeméttelepen számolták a legtöbb táplálkozó sirályt is. Üres kör jelzi, ahol történt felmérés, de nem voltak jelen sirályok.

 

2.	ábra: A szeméttelepeken meghatározott két gyakori nagytestű sirály faj aránya országosan
2. ábra: A szeméttelepeken meghatározott két gyakori nagytestű sirály faj aránya országosan

 

3.	ábra: Viharsirályok (Larus canus) és dankasirályok (Chroicocephalus ridibundus) aránya az éjszakázóhelyeken.
3. ábra: Viharsirályok (Larus canus) és dankasirályok (Chroicocephalus ridibundus) aránya az éjszakázóhelyeken.

 

4.	ábra: Éjszakázóhelyen számlált dankasirályok (C. ridibundus) országos megoszlása.
4. ábra: Éjszakázóhelyen számlált dankasirályok (C. ridibundus) országos megoszlása.

 

Dankasirályok a győri szeméttelepen (Fotó: Pitó Andor)
Dankasirályok a győri szeméttelepen (Fotó: Pitó Andor)

 

5.	ábra: Éjszakázóhelyen számlált viharsirályok (L. canus) országos megoszlása
5. ábra: Éjszakázóhelyen számlált viharsirályok (L. canus) országos megoszlása

 

Öreg viharsirály dankasirályok társaságában a győri szeméttelepen ( Fotó: Pitó Andor)
Öreg viharsirály dankasirályok társaságában a győri szeméttelepen ( Fotó: Pitó Andor)

 

6.	ábra: Éjszakázóhelyen számlált sztyeppi sirályok (Larus cachinnans) országos megoszlása
6. ábra: Éjszakázóhelyen számlált sztyeppi sirályok (Larus cachinnans) országos megoszlása

 

7.	ábra: Az országban összesen 21 ezüstsirályt (Larus argentatus) figyeltek meg a felmérők
7. ábra: Az országban összesen 21 ezüstsirályt (Larus argentatus) figyeltek meg a felmérők. A Balatonon észlelték a legnagyobb számban (6 példány), de a pusztazámori szeméttelepen is legalább 5 madarat határoztak meg.

 

Ezüstsirály a győri szeméttelepen ( Fotó: Pitó Andor)
Ezüstsirály a győri szeméttelepen ( Fotó: Pitó Andor)

 

8.	ábra: Az országban előforduló négy leggyakoribb sirályfaj egymáshoz viszonyított aránya
8. ábra: Az országban előforduló négy leggyakoribb sirályfaj egymáshoz viszonyított aránya.

 

Öreg és subadult sztyeppi sirály (Fotó: Barkóczi Csaba)
Öreg és subadult sztyeppi sirály (Fotó: Barkóczi Csaba)

 

2. táblázat A sirályok eloszlása az országos felmérés során
2. táblázat A sirályok eloszlása az országos felmérés során

A halvány szürkével jelölt mezők azok, melyek esetében a helyszínen becsült nagytestű sirályok számából és a környező hulladéklerakókon meghatározott faj arány alapján „számoltam ki” a két faj mennyiségét. Nyékládháza esetén a berettyóújfalui, debreceni, tiszafüredi és hejőpapi adatok lettek felhasználva, ez alapján itt a madarak 3,3%-a volt sárgalábú sirály. A tatai Öreg-tónál a tatabányai, győri és a pusztazámori arányt használtam fel, így 6,1%-a lett a madaraknak sárgalábú sirály. A Tisza-tó esetében a berettyóújfalui, debreceni és a tiszafüredi szeméttelepeken tapasztaltak alapján a sárgalábú sirályok 0,45%-át tették ki az itt éjszakázó összes nagytestű sirálynak, míg a Velencei-tóra behúzó madarakat a csalai, várpalotai és pusztazámori adatokból állapítottam meg, így itt a madarak 2%-a volt sárgalábú sirály.

A táblázat alján szereplő 56.655 a szeméttelepeken és éjszakázóhelyeken összesen becsült madár mennyisége, természetesen a nagytestű sirályként feltüntetett adatok nélkül. Mivel nagy az átfedés a szeméttelepeken és az éjszakázóhelyeken előforduló madarak között, így csak az éjszakázóhelyen számlált madarak, illetve a ritkább fajok kerültek bele, ahol nem áll fenn a duplikálás lehetősége!

A felmérés során 39 dankasirályt olvastak le a felmérők, melyből 18 Győrben (8 magyar, 7 horvát, 2 lengyel, 1 német), 8 Budapesten (7 magyar, 1 lengyel), 4 Keszthelyen (2 magyar, 2 horvát), 3 Pusztazámoron (2 magyar, 1 horvát), 2 Gyálon (1 magyar, 1 horvát), 2 Várpalotán (2 magyar), 1 Csalán (1 horvát) és 1 Királyszentistvánon (1 horvát) volt. Viharsirályból Győrben került távcső elé 2 lengyel madár, sztyeppi sirályból 2 Csalán (2 lengyel), 2 Várpalotán (1 cseh, 1 lengyel), 1 Pusztazámoron (1 magyar) és 1 Tatabányán (1 lengyel) lett leolvasva.

Öreg dankasirály színes gyűrűvel (Fotó: Pitó Andor)
Öreg dankasirály színes gyűrűvel a Győri szeméttelepen, amely 2021 februárjában Győrben lett jelölve és 3 évvel később ugyanott került leolvasásra (Fotó: Pitó Andor).

 

Egy Győrben leolvasott lengyel színkombinációs viharsirály (L. canus) Fotó: Pitó Andor
Egy Győrben leolvasott lengyel színkombinációs viharsirály (L. canus) (Fotó: Pitó Andor)

 

Minden felmérőnek szeretném megköszönni a segítségét!

Név szerint: Ampovics Zsolt, Balázsi Péter, Barkóczi Csaba, Barna Krisztián, Bátky Gellért, Borza Sándor, Bruckner Attila, Cser Szilárd, Csopják Tamás Viktor, Csortos Csaba, Ecsedi Zoltán, Forintos Viktor, Gál Szabolcs, Győrig Előd, Gyukics Gellén, Havasi Máté, Hegedűs Dániel, Koleszár Sándor, Kovács Viktor, Lencse Ferenc, Molnár Ádám, Molnár Orsolya, Musicz László, Nagy Tamás, Papp Gábor, Pellinger Attila, Selmeczi-Kovács Márton, Simay Gábor, Spilák Csaba, Szabó Máté, Szántó Bence, Szász Előd, Szecsődi György, Tajti László, Takács Ádám, Tar János, Tokody Béla, Verseczki Nikoletta, Vig Bálint és Zalai Tamás.


Pitó Andor
MME VVSZ

 

Pitó Andor