2023.12.18

A TOTEM adatgyűjtő felületre mostantól bárki feltöltheti az elhullott vadon élő állatok adatait

totem adatbázis

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Természetlesen adatgyűjtő program legújabb moduljának segítségével mind a szakmai szervezetek, mind a lakosság könnyen tud bejelentést tenni elhullott vadon élő állatok tetemeiről, amely egyes fajmegőrzési programok tevékenységéhez is fontos adattal szolgálhat.  

Az MME TOTEM adatbázisa különböző okból elpusztult vagy sérült, vadon élő gerinces állatok adatainak gyűjtésére szolgál.

Olyan adatbázis kiépítése a cél, mely egy helyen gyűjti a régióban előforduló, vadon élő kétéltű, hüllő-, madár- és emlősfajok pusztulásának főbb okait (mérgezés, áramütés, elütés, ablaknak ütközés, lelövés stb.) és ezzel elősegíti a veszélyeztetett fajok megőrzését szolgáló védelmi intézkedéseket.

Szakmai felhasználásra a TOTEM adatbázis már 2017 óta gyűjti az adatokat, a kizárólag számítógépen használható felületen, amely „A parlagi sas védelme a Pannon-régióban” elnevezésű projekt (LIFE15/NAT/HU/000902) keretében valósult meg. A partnerszervezeteknek 2017 és 2022 között 184 parlagi sas (Aquila heliaca) mortalitási adatot rögzítettek, amelynek jelentős része még mindig illegális mérgezéshez kapcsolódott. Mindezen felül a partnerség összesen 751 illegális esettel kapcsolatos 2754 találatot töltött fel a TOTEM adatbázisba, amelyek 505 egerészölyv (Buteo buteo), 189 barna rétihéja (Circus aeruginosus), 131 holló (Corvus corax), 121 róka (Vulpes vulpes) 116 rétisas (Haliaeetus albicilla) és számos egyéb madár és emlős adatait tartalmazták. Az adatgyűjtés során kiemelt szerepet játszottak a speciális keresőkutyás egységek, amelyek jelentősen segítették a mérgezéses esetek helyszínelését. 

Videós segédlet az applikáció használatához. Ha a Turdus app már elérhető a telefonján, kérjük frissítse az applikációt.

A terepi adatrögzítés és -beküldés egyszerűsítése érdekében az MME most kidolgozta a Turdus  nevű (ez a rigófélék tudományos családneve) mobiltelefonos appot is. Az alkalmazás azonnal rögzíti a bevitt adatokat, a megtalált állatokról fotót gyűjt. 
A Turdus elérhető Android és iOS rendszert használó telefonokra és tabletekre is, ha a Turdus már elérhető a telefonján, kérjük frissítse az applikációt. 

Az EU LIFE Nature alapja által a „Közösen a természetért” pályázat (LIFE NGO4GD/HU/000037) keretében támogatott TOTEM modul csak egyike az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának, amelynek célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak és más állatok megfigyelésébe. Az elhullott állatokról történő adatszolgáltatás mellett decemberben folytatódik a tavaly induló Téli madárles, márciustól a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi természetles, továbbá a lakosság kedvenc madarait, a fecskéket és gólyákat leltárba vevő két felület, a Fecskeles és Gólyales is. 

Life és Natura logó