2023.10.19
Budapesti Helyi Csoport

Jubileumi nyári madárgyűrűző akció a Naplás-tónál

Lappantyú (Fotó: Lendvai Csaba)

Jubileumát ünnepelte idén a  10. alkalommal megrendezett nyár végi madárgyűrűző akció a Naplás-tó partján. Az eddigi leghosszabb 20 napos programon a madárgyűrűzési bemutató mellett a megszokott éjjeli lepkészésre, nappali rovarászatra is sor került.

A bázisunkként működő faházat a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat, a gátőrházat a tulajdonos bocsátotta rendelkezésünkre, amit ezúton is köszönünk! A gyűrűzőcsapatot Arnóth Júlia, Sári Gergő, Berecz Tibor, Alföldi Dániel, Ócsai Péter, Hegedűs Dániel, Sztrehárszki Lili és Sarlós Dávid madárgyűrűző alkotta. A kezdés előtt pár nappal kitisztítottuk a hálóállásokat a nádasban és a bodzásban. 10-én délután kezdtük el munkát, amely a gyűrűzőállomás berendezésével és a hálóállítással telt.

Naplás-tó (Fotó: Lendvai Csaba)
Naplás-tó (Fotó: Lendvai Csaba)

Az idei évben 24 hálóval dolgoztunk, amelyek 4 területen voltak elhelyezve. Az időjárás kedvezett nekünk, csak 1-2 alkalommal nem volt lehetőség gyűrűzésre. Nagy hőség azért kihívást jelentett, így reggel 9 és 10 óra között már be kellett fejeznünk a munkát, illetve este 6 előtt nem tudtuk széthúzni a hálókat. A bodzatermés átlagos volt, ennek megfelelően a bokrosokban sok madár mozgott, de a madarak döntő többségét idén is a nádasban fogtuk. A korábbi évekhez hasonlóan az egyedszám eleinte nagyon magas volt (napi 200 példány felett), a front után viszont némileg visszaesett a mennyiség, inkább 100-150 egyed között mozgott. Természetesen a hajnali, reggeli órák voltak a legjobbak, az esték változó sikert hoztak. Az akció során minden látogató megtekinthette a madárgyűrűzés folyamatát, módszereit, sok információt kaphatott a terület élővilágáról és általában a madárvédelemről. Szemléltető molinóink, segédanyagaink, kiadványaink, játékaink segítségével remélhetőleg sok hasznos és érdekes információt tudtunk átadni kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Madárgyűrűzési bemutató (Fotó: Lendvai Csaba)
Madárgyűrűzési bemutató (Fotó: Lendvai Csaba)


A 20 nap során 49 fajból összesen 3011 madár akadt a hálóinkba, ebből 136 visszafogás volt. A tavalyi évhez képest fajszámban és egyedszámban kis mértékű emelkedést tapasztaltunk. A tábor ideje alatt kb. 2200 látogató érkezett, sokan célzottan jöttek hozzánk, de sokan csak arra jártak és véletlen csöppentek bele a madárgyűrűzési bemutatóba. Az akció leggyakoribb madarának ismét a foltos nádiposzáta bizonyult, a teljes mennyiség 22 %-át tették ki, összesen 652 egyedet jelöltünk meg. Ez a mennyiség jelentősen (közel 40%-al) alacsonyabbnak bizonyult a tavalyi értéknél. Kiemelkedő mennyiségben fogtunk kerti poszátát (502 pld., 17 %), de jelentős számban barátposzátát (372 pld, 12 %), cserregő nádiposzátát (269 pld., 9 %), énekes nádiposzátát (197 pld., 6.5%) és mezei poszátát (101 pld., 3,4 %) is jelöltünk. Szórványosabban előforduló fajok is megkerültek, mint például 36 példány nagy fülemüle, 1  réti tücsökmadár, de nem hiányozhattak a mindig népszerű őszapók, vörösbegyek, kék és széncinegék sem. A ritkábban hálóba kerülő fajok között meg kell említenünk egy fiatal cigánycsukot, 4 harist, 1 guvatot és 2 karvalyposzátát. Nagy öröm volt látni ismét füleskuvikokat, amelyekből 20 példányt fogtunk, köztük 2 gyűrűs példányt. Mindkettő idén, fiókaként gyűrűzött egyed volt, mégpedig a Merzse-mocsárból és Csömör mellől. Ezek az adatok arra utalnak, hogy a Naplás-tó fontos láncszem a környékbeli füleskuvikok vonulásában. Ismét, immáron 3. alkalommal fogtunk kékbegyet.  Nagy öröm volt 4 olyan madárfajjal találkozni a területen, amelyeket sosem gyűrűztek itt. Talán a legnagyobb élményt egy fiatal gyöngybagoly és egy lappantyú jelentette. Újdonság volt még egy közép kopáncs és egy vörös vércse is.
Hazai megkerülések is akadtak idén, külföldi madárhoz nem volt szerencsénk. Egy öreg hím fekete rigó került a hálóba, amelyet 2014-ben gyűrűztek és első megkerülése tavaly volt, de idén is szerencsénk volt hozzá. Két éves korában gyűrűzték ugyanitt, tehát már 10 éves. Tavaly augusztusban ugyanitt gyűrűzött vörösbegyhez és egy barátposzátához is szerencsénk volt. Nagy valószínűséggel ők itt költöttek idén is.

Fülemüle (Fotó: Lendvai Csaba)
Fülemüle (Fotó: Lendvai Csaba)

 

Füsti fecske (Fotó: Lendvai Csaba)
Füsti fecske (Fotó: Lendvai Csaba)

 

Guvat (Fotó: Lendvai Csaba)
Guvat (Fotó: Lendvai Csaba)

 

Haris (Fotó: Lendvai Csaba)
Haris (Fotó: Lendvai Csaba)

 

Kékbegy (Fotó: Lendvai Csaba)
Kékbegy (Fotó: Lendvai Csaba)

 

Kerti rozsdafarkú (Fotó: Lendvai Csaba)
Kerti rozsdafarkú (Fotó: Lendvai Csaba)

 

Kis poszáta (Fotó: Lendvai Csaba)
Kis poszáta (Fotó: Lendvai Csaba)

 

Közép fakopáncs (Fotó: Lendvai Csaba)
Közép fakopáncs (Fotó: Lendvai Csaba)

 

Lappantyú (Fotó: Lendvai Csaba)
Lappantyú (Fotó: Lendvai Csaba)

 

Lappantyú (Fotó: Lendvai Csaba)
Elengedése úgy történt, hogy feltettük egy faágra, majd lassan hátráltunk. A madár nem ijedt meg és sötétedésig az ágon pihent (Fotó: Lendvai Csaba)

 

Mezei poszáta (Fotó: Lendvai Csaba)
Mezei poszáta (Fotó: Lendvai Csaba)

 

Őszapó (Fotó: Lendvai Csaba)
Őszapó (Fotó: Lendvai Csaba)

 

Partifecske (Fotó: Lendvai Csaba)
Partifecske (Fotó: Lendvai Csaba)

 

Gyöngybagoly (Fotó: Lendvai Csaba)
Gyöngybagoly (Fotó: Lendvai Csaba)

 

Rövidkarmú fakusz (Lendvai Csaba)
Rövidkarmú fakusz (Lendvai Csaba)

 

Szajkó (Fotó: Lendvai Csaba)
Szajkó (Fotó: Lendvai Csaba)

 

Tövisszúró gébics (Fotó: Lendvai Csaba)
Tövisszúró gébics (Fotó: Lendvai Csaba)

 

Terepi megfigyelések is akadtak bőven, a fajlista szép hosszú lett. A legérdekesebbek ezek közül a teljesség igénye nélkül: keresztcsőrű, rétisas, darázsölyv, kis kócsag, szürke cankó, kis sirály, vándorsólyom.
Részt vettünk a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat által idén is folyó közös munkájában, amely során a tájidegen teknősfajokat próbálják meg a vízből eltávolítani. Idén 3 sárgafülú ékszerteknőst sikerült eltávolítanunk a tóból. A Naplás-tóban még szép számban él a hazánkban őshonos mocsári teknős, amelynek fennmaradását veszélyeztetik ezek a tájidegen hüllők. A rendezvény során több alkalommal bemutattuk az őshonos és az idegenhonos fajokat is az érdeklődőknek.
A programot színesítette több éjjeli rovar megfigyelés, illetve nappal is sok érdekességet láttunk a "nem madár" kategóriából is.

Rétisas egerészölyvekkel (Fotó: Lendvai Csaba)
Rétisas egerészölyvekkel (Fotó: Lendvai Csaba)

 

Rézsikló (Fotó: Lendvai Csaba)
Rézsikló (Fotó: Lendvai Csaba)

Köszönetünket fejezzük ki mindenkinek, aki segített a megvalósításban! Arnóth Júliának, Sári Gergőnek, Berecz Tibornak, Alföldi Dánielnek, Ócsai Péternek, Hegedűs Daninak, Sztrehárszki Lilinek és Sarlós Dávidnak köszönjük a madárgyűrűzésben nyújtott segítséget. Hálával tartozunk mindazoknak, akik a madárszedésben, a fenntartási munkákban és a standnál végzett ismeretterjesztő munkában segítségünkre voltak. Név szerint köszönettel tartozunk: Adorján Áginak, Albert Lászlónak, Bálint Gábor, Bede Krisztiánnak, Berecz Tibornak, Bikás Bettinának, Fentős Bencének, Fózer Dórának, Gara Patríciának, Juhász Ádámnak, K. Szabó Attilának, Kelemen Hubának, Kiss Alíznak, Körmendy Csillának, Kun Zsófiának, Liptay Rékának, Márton Katának, Meszlényi Andrásnak, Mészáros Ádámnak, Mészáros Máténak, Moharos Zsoltnak, Zitának és Fanninak, Molnár Lászlónak, Molnár Petrának, Nagy Anna Fruzsinának, Nyáry Zsigmondnak, Őrsi Ákosnak, Papp Benedeknek, Réthelyi Ágnesnek, Réthelyi Bálintnak, Schrodt Olivérnek, Schrodtné Kristály Boglárkának, Soós Tamásnak, Szabó Eszternek, Szőke Szilárdnak, Sztrehárszki Lilinek! A programot idén is több éjjeli rovarászattal gazdagítottuk, ennek megszervezésében köszönet illeti Mészáros Ádámot. A program kezdete előtt a FŐKERT gondoskodott a sétautak karbantartásáról és a szemétmentesítésről, amit ezúton is köszönünk.