2020.11.20
Börzsönyi Helyi Csoport

Új madárodúk a dunakeszi Bárdos iskola előtt

odúkihelyezés

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fővárosi és Pest Megyei Területi Szervezetének közreműködésével, Madárodú Kihelyezési Akcióprogram keretén belül a Dunakeszi Bárdos Lajos Általános Iskola 2 db madárodú kihelyezését vállalta.

Iskolánk szoros kapcsolatot ápol a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Börzsönyi csoportjával. Évekkel ezelőtt a Börzsönyi csoport és iskolánk tanulói által közösen készített madárodúkból kettőt kihelyeztünk az alsós épület előtt található fákra. Ezeket évente ellenőriztük, és minden évben örömmel tapasztaltuk, hogy az odúknak mindig volt lakója. Az OMVK által felkínált lehetőséggel élve, ezt a két elhasználódott odút cseréltük le, összekapcsolva a régi madárodúink ellenőrzésével.
A kihelyezésben a Börzsönyi csoport két tagja és a 3.a osztály 14 tanulója vett részt 2020. november 20-án. A két madarász szakember vezetésével megbeszélték, hogy miért van szükség odúk kihelyezésére, mely madarak beköltözése várható az ilyen típusú madárodúkba, melyik a leggyakoribb vendég/lakó ezekben az odúkban.
Megmutatták a gyerekeknek, hogyan néz ki egy fészek, megbeszélték, hogy milyen anyagokat használnak a madarak ennek elkészítéséhez. Megbeszélték, hogyan és hova kell és lehet madárodúkat kihelyezni. Megnézték az odúkat kívülről-belülről, majd az odúk kihelyezésre kerültek. Érdeklődve várjuk a tavaszi költési időszakot!

Tolnai Erzsébet tanító   
Fotó: Bárdos iskola honlap